Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Януари 18
Начало arrow Свят arrow 20 февруари – Световен ден на социалната справедливост

20 февруари – Световен ден на социалната справедливост

  Print E-mail
2011-02-20 11:51:30
източник: dnes.bg

На днешната дата се отбелязва Световният ден на социалната справедливост, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Той е обявен на 27 ноември 2007 г. от Генералната асамблея на ООН.

Социалната справедливост означава и повече социална сигурност за най-уязвимите, отбелязват от МТСП. През настоящата година над 12 на сто от брутния вътрешен продукт ще бъде насочен за осигуряване на издръжката на българските пенсионери, социалнослабите, семействата с деца, хората с увреждания, посочват от ведомството.

Социално справедливо общество е това, в което развитието на децата и младите хора е приоритет в дневния ред на всички политики. 

Именно поради това през миналата година започна реална реформа на грижите за деца, като се предвижда да бъдат закрити всички специализирани институции за деца в следващите 15 години и да се създадат жилища от семеен тип, защитени жилища, развитие на приемната грижа и приемните услуги, припомнят от МОСВ.

Осигуряването на повече и по-качествени работни места за всички е основната цел на политиката по заетостта на МТСП. През 2011 г. по Националния план за действие по заетостта ще бъде осигурен поминък за близо 35 хиляди безработни. 

Около 40 хил. ще са допълнително заетите по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", значителен ресурс ще бъде отделен и за обучение и квалификация на заети и безработни. 

В защита на трудовите и социалните права на работниците и служителите ще продължи и активната контролна дейност на инспекторите от Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда", благодарение на които до момента са изплатени повече от 100 млн. лв. забавени трудови възнаграждения, отбелязват от МТСП. 

Ще бъде засилен и контролът, съвместно с други контролни институции - НАП и НОИ, се посочва в съобщението. Постигането на по-висока социална справедливост е немислимо без участието на всички заинтересовани страни. 

Участието на социалните партньори и останалите представители на гражданското общество в процеса на вземане на решение и занапред ще бъде наш водещ ангажимент, заявяват от социалното ведомство.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише "Гардиън".Всички ...
  Новини Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях събира ...
  Новини Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно ...
  Новини Мерките за сигурност са засилени в цяла Австрия, включително по границите поради терористичната атака, заяви говорителят на вътрешното министерство Харалд Зерес.Той отбеляза, че фокусът остава върху ...
  Новини Близо 230 милиона американци ще упражнят правото си на глас днес. Америка избира 46 -ия президент.Доналд Тръмп и Джо Байдън се борят за Белия дом. Президентските избори в САЩ са непреки и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?