Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Юли 2
Начало arrow Свят arrow 20 февруари – Световен ден на социалната справедливост

20 февруари – Световен ден на социалната справедливост

  Print E-mail
2011-02-20 11:51:30
източник: dnes.bg

На днешната дата се отбелязва Световният ден на социалната справедливост, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Той е обявен на 27 ноември 2007 г. от Генералната асамблея на ООН.

Социалната справедливост означава и повече социална сигурност за най-уязвимите, отбелязват от МТСП. През настоящата година над 12 на сто от брутния вътрешен продукт ще бъде насочен за осигуряване на издръжката на българските пенсионери, социалнослабите, семействата с деца, хората с увреждания, посочват от ведомството.

Социално справедливо общество е това, в което развитието на децата и младите хора е приоритет в дневния ред на всички политики. 

Именно поради това през миналата година започна реална реформа на грижите за деца, като се предвижда да бъдат закрити всички специализирани институции за деца в следващите 15 години и да се създадат жилища от семеен тип, защитени жилища, развитие на приемната грижа и приемните услуги, припомнят от МОСВ.

Осигуряването на повече и по-качествени работни места за всички е основната цел на политиката по заетостта на МТСП. През 2011 г. по Националния план за действие по заетостта ще бъде осигурен поминък за близо 35 хиляди безработни. 

Около 40 хил. ще са допълнително заетите по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", значителен ресурс ще бъде отделен и за обучение и квалификация на заети и безработни. 

В защита на трудовите и социалните права на работниците и служителите ще продължи и активната контролна дейност на инспекторите от Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда", благодарение на които до момента са изплатени повече от 100 млн. лв. забавени трудови възнаграждения, отбелязват от МТСП. 

Ще бъде засилен и контролът, съвместно с други контролни институции - НАП и НОИ, се посочва в съобщението. Постигането на по-висока социална справедливост е немислимо без участието на всички заинтересовани страни. 

Участието на социалните партньори и останалите представители на гражданското общество в процеса на вземане на решение и занапред ще бъде наш водещ ангажимент, заявяват от социалното ведомство.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Европейската комисия събра 7,4 милиарда евро при поставена цел от 7,5 млрд. евро за разработка на ваксина и лечение срещу Covid-19, съобщи БНР.От Еврокомисията предложиха 1,4 милиарда евро. ...
  Новини На испанците ще бъде разрешено да тренират и да се разхождат от следващия уикенд, заяви премиерът Педро Санчес в събота, предаде АФП.Правителството ще представи във вторник плана ...
  Новини САЩ спират финансирането си за Световната здравна организация. Това обяви американският президент Доналд Тръмп на ежедневния брифинг на Щаба за борба с коронавируса в страната.Тръмп каза, ...
  Новини Германия подготвя планове за задължително носене на маски и отмяна на карантината след 19 април, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на документ на Министерството на вътрешните ...
  Новини Коронавирусната епидемия е "далеч от края" в Азиатско-Тихоокеанския регион и настоящите мерки за ограничаване на разпространението на вируса купуват време държавите да се ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?