24 Април 2024 г. Сряда

Ако куфарите можеха да говорят или кой рови в тях по летищата

2011-02-20 07:46:01
Безценното ми! Не, това не е реплика от "Властелинът на пръстените", а мисълта, която ни спохожда когато се озовем пред гумената лента на летището в очакване на своя багаж. Минутите минават и чувството от добре преминалия полет отлита в очакване на личните ни вещи. Куфарите започват да се появяват един по един и ето, вашият се задава, но не е същия - липсва катинара, или е леко попребъркан или направо разкъсан. Случвало ли ви се е?

Опитахме се да намерим отговора, какво всъщност се случва с куфарите и как трябва да реагираме на посегателството.

Авиокомпаниите

Отговорни за багажа на пътниците си са авиокомпаниите. Всяка от тях съгласно приетата през 1999 г. Монреалска конвенция за международните въздушни превози дължи обезщетение на пасажерите си за изгубен, унищожен или повреден багаж. Максималната сума, която може да получи като компенсация клиентът на авикомпаниите е 1000 Специални права на тираж (СПТ)((безналична валута на Международния валутен фонд, която всеки ден мени стойността си) или около 1500 евро.

Превозвачът е длъжен да изплати обещетение във всички случаи, освен когато багажът е бил повреден преди да бъде приет за полета. Сумата, която ще получи клиента се увеличава когато той използва често услугите на съответната авиокомпания или когато пътува в "бизнес класа", но никога не надвишава 1000 СПТ. Изключение се допуска при заявен по-скъп багаж, който пасажерът предварително е обявил и е заплатил такса от 20% от стойността му преди качването на борда.

Условие за получаване на компенсация е пътниците да подадат сигнал, че куфарите им са повредени или изчезнали - веднага, но не по-късно от седем дни след полета. Когато багажът закъснява срокът се увеличава до 21 дена от датата на регистрацията му. Съдебни дела се завеждат до две години след инцидентите. Важно е веднага щом забележите, че куфарът ви е с нарушена цялост и или липсва нещо от него, да сигнализирате на летището, на което се намирате, за да Ви бъде издаден протокол. Оплакване може да се подаде по-късно както в компанията, която е извършила полета, така и в тази, за която сте си купили билети. Много често няколко превозвачи работят заедно с един самолет.

Сигурността на куфарите е отговорност на авиокомпаниите, но тези, които се занимават с тяхното транспортиране от аеропорта до самолета и обратно са летищните оператори. На столичната аерогара работят три фирми за наземно обслужване - "Летище София", "Суиспорт" и "Голдеър хендлинк". Пред  "Дневник" всяка една от тях разказа как подбира хората, които работят за нея и каква сигурност може да гарантира на багажите.


Наземните оператори


"По станадартите на "Суиспорт" първият багаж трябва да бъде разтоварен на лентата за получаване на багажите от пътниците, не по-късно от 10 минути след кацането на самолета, а последният багаж - не по-късно от 25 минути", обясниха от "Суиспорт". От летищния оператор уверяват, че "спазването на тези нормативи налагат изключително бърза работа и практически служителите ни, извършващи разтоварването на багажа нямат никакво време да посягат върху багажите на пътниците".

От компанията добавят още, че по време на разтоварване на самолета присъства и служител по Сигурността на Летище София. "Багажът се товари на транспортни колички и се доставя в багажно хале, където се разтоварва на багажната лента и се доставя на пътниците", разказват от оператора. Багажното хале е оборудвано с охранителни камери и по всяко време могат да бъдат проследени действията на служителите, ангажирани с тази дейност. При съмнение, записите се проверяват от мениджър безопастност и сигурност на "Суиспорт".

"На двата терминала на Летище София има монтирани достатъчен брой камери, които проследяват разпределянето на багажите. Техниката е съвременна и отговаря на всички изисквания за дейността", обясниха пред "Дневник" и от най-големият оператор на столичната аерогара - "Летище София". Според компанията камерите се наблюдават денонощно от служители на отдел "Сигурност" като записите се съхраняват за определен период от време.

Другите причини

"Случаи на разбиване на багажи има не само в България", казаха от "Суиспорт". Според наземния оператор обикновено повредите на багажи се стават на изпращащтото летище и се дължат на много причини - зле затворени куфари, повредени или некачествени куфари, невнимателно товарене, възможно е да се случи и по време на транспортирането от/до самолета и т.н. "Именно поради тези причини са организирани службите за обработка на загубени и намерени багажи. Ролята им е надлежно да установят и удостоверят фактите и да се стартира процедурата по компенсация на пътниците, ако такава се налага", добавиха от "Суиспорт".


Служителите


"Работата, свързана с товаренето и разтоварването на багажи се изпълнява от работници, от отдел,,Перонно обслужване", обясниха от "Летище София". От оператора добавят, че всечки един от служителите в това звено отговаря на следните критерии – има средно образование, ползва един чужд език, може да кара мотокар и електрокар, притежава книжка категория В, комуникативен е, оперативен, има технически умения, добро физическо и психическо сдраве, наблюдателен е и отговорен към работа си.

"Принципът на подбор на служителите е открит и ясен за всички. При необходимост от назначаване се пускат съобщения до медиите и други специализирани форми за набиране на служители. Набират се автобиографии и се провеждат интервюта от Мениджър Човешки ресурси и Мениджерите на конкретните отдели", обясниха от "Суиспорт". От компанията уверяват, че да получат достъп до охраняеми територии всички данните на одобрените кандидати се проверяват в ДАНС. Само от "Националната сигурност" имат право да дадат разершение за достъп на избраните лица и да им предоставят пропуск.

"Предпочитаме да работим с млади хора. Наемаме ги с конкурс, обучаваме ги и следим внимателно работата им", коментираха от "Голдеър хендлинк".

Законното тършуване

Не е изключено куфарите да се пребъркват законно от служителите на всяко едно летище. Това се прави от отдел "Сигурност", в случаите когато в багажа може да има забранени за превоз по въздуха предмети. Собственика на куфара обаче трябва да присътва на съответната проверка. "Отварянето на отделения по такава причина багаж става задължително в присъствието на собственика и служители от Гранична полиция", обясниха от "Летище София". От там добавиха, че ако има съмнение за присъствие на самоделно взривно устройство в багажа, се прилага определена процедура свързана с действия в кризисна ситуация, която включва и интервю с притежателя на багажа.

За полетите към САЩ дори се предлагат специални ключалки на куфарите, които позволяват служителите на гранична полиция да ги проверяват без да повреждат целостта на катинарите им.

Всяки един от трите оператора обясни пред "Дневник", че подбира внимателно персонала си и неговата работа се следи непрекъснато с камери. В същото време куфарите продължават да пристигат полуотворени и претършувани, което остава открити въпросите – кой, кога и как рови и си присвоява част от вещите ни...

 

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати