25 Април 2024 г. Четвъртък

200 души загинаха и 800 са ранени при насилието в Бенгази

2011-02-20 06:39:40

Около 200 души са загинали, а 800 са пострадали при сблъсъците в източния либийски град Бенгази, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на катарската сателитна телевизия Ал Джазира. 

Всички убити и пострадали имат огнестрелни рани, твърдят очевидци. Много от ранените са в особено тежко състояние, а въпреки че градската болница е препълнена, в нея продължават да пристигат нови пациенти, разказват лекари. 

Ситуацията в Бенгази на практика излезе напълно от контрол. Вече четвърти ден не прекъсват сблъсъците между демонстрантите и силите за сигурност. Очевидци твърдят, че много войници и полицаи застават на страната на демонстрантите.

Любителски кадри, заснети от протестиращи в Бенгази, показват, че силите за сигурност стрелят срещу демонстрантите не само с обикновени огнестрелни оръжия, но и с едрокалибрени картечници. 

Елитна бригада на въоръжените сили на Либия, съставена главно от военни от районите южно от Сахара, е настъпила с падането на мрака срещу втория по големина либийски град – Бенгази, бастион на противниците на режима на Муамар Кадафи.

"Военните обстрелват града с ракети, използват гранатомети и автомати", разказва очевидец на случващото се в Бенгази. 

По неговите думи загинали са поне 40 души. "Хората отвръщат на армията както могат, хвърлят по военните камъни", допълнил той.

Има вероятност в ръцете на опозиционерите в Бенгази да имат оръжие, тъй като тази сутрин бяха разграбени казарми в този район на джамахирията.

Източник от болница в Бенгази съобщи за 15 убити от снайперисти след погребение на убити в петък опозиционери, припомня АП.

Според телевизия Скай нюз от целия Близък изток най-жестоко се потискат протестите в Либия. 

За последните 48 часа в страната сървърите са блокирани. Хюман райтс уоч беше съобщила, че към събота сутринта убитите в протестите в Либия са най-малко 84.

Междувременно американската компания "Арбър нетуъркс", която наблюдава трафика в интернет, съобщи, че достъпът до интернет в цяла Либия е бил прекъснат внезапно малко преди полунощ в петък вечерта, след две частични прекъсвания по-рано през деня, предаде Ройтерс. 

Няколко часа по-късно достъпът бил възстановен при значително по-ниска скорост, само за да бъде спрян напълно, за втори път, към 23 часа в събота вечерта. 

По време на бунтовете в Египет режимът на президента Хосни Мубарак спря достъпа до интернет в цялата страна, за да попречи на демонстрантите да се координират и да изпращат съобщения в чужбина за случващото се по площадите.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати