19 Април 2024 г. Петък

Мисия: връзка с всеки един българин в Либия

2011-02-19 07:35:37

Посолството ни в Либия прави актуализация на списъците с български граждани в страната, за да се осигури възможност за връзка с тях в случай на екстремна ситуация.

Говорителят на МВнР Весела Чернева посочи, че това правят и посолствата на останалите страни от ЕС. 

Търсят се възможности за осигуряване на алтернативни връзки за комуникация с граждани от ЕС в случай на прекъсване на основни комуникации в Либия , както и да има тясна координация между консулствата на страните-членки, която да осигури по-лесни действия в случай на екстремна ситуация.

Около 1500 нашенци в Либия

По информация на МВнР българите в Либия са около 1500, някои са там на работа по договори с български частни фирми,  други са постоянно пребиваващи. 

Чернева посочи, че от МВнР са в контакт с тези фирми, знае се местонахождението на българите, като мерките, свързани с тяхната сигурност, минават през разговори с българските им работодатели, за да може да се реагира бързо, ако това се налага.

На този етап от МВнР  не препоръчват пътувания в Египет, Йемен и Бахрейн. 

МВнР е в постоянен контакт с българските дипломатически мисии в тези страни или с тези, които покриват съответните страни, каза Весела Чернева.

Тя допълни, че е създадена организация при различни сценарии  и развитие на обстановката в региона.

Ситуацията в Либия се изостря с всеки изминал час

В петък вечерта агенция Франс прес съобщи, че демонстранти са подпалили сградата на радиото в либийския град Бенгази, след като силите за сигурност, осигуряващи охраната му, се оттеглили.

"Радиото е в пламъци", казал един очевидец пред агенцията.

При протестите срещу режима на Муамар Кадафи са убити най-малко 20 души в Бенгази, смятан за крепост на опозицията, твърди либийският вестник "Оеа", близък до сина на Кадафи, Сейф ал Ислам. 

Хиляди либийци участваха днес в погребенията на убитите в Бенгази демонстранти. 

От началото на седмицата броят на загиналите в антиправителствените акции в Либия достигна 41 души. Това съобщават местни медии.

В Байда, който бе превзет от въстаналите му жители, по-рано днес са били заловени и обесени двама полицаи. В момента градът е напълно обкръжен от силите за сигурност.

Ситуацията в Либия, и особено в северните части на страната, се изостря с всеки изминал час. 

В столицата Триполи, където имаше митинги в подкрепа на режима, цари относително спокойствие.    

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати