Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Дек 4
Начало arrow Свят arrow Брюксел иска конфискация по донос

Брюксел иска конфискация по донос

  Print E-mail
2011-02-18 14:47:55
източник: dnes.bg

Европейската комисия ни препоръча конфискуването на незаконно имущество да може да става и без да се чака решение на съда, а разследване да може да се открива и по донос.

Идеята се съдържа в междинния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка, който беше огласен днес. 
Според Брюксел законът за отнемане на имущество, чийто проект вече е готов, трябва да бъде по-строг и да позволява на властите да прибират незаконно богатство, без да чакат присъда от съда.

Препоръчва се да се въведе и т.нар. разширена конфискация, която предвижда отнемане на собственост на лица, за които се установи, че са свързани – семейно или чрез бизнес, с осъдени за организирана престъпност, тероризъм, за трафик, за подправяне на евро и за наркотици.

Новият закон за отнемане на незаконното богатство е поставен като първостепенна цел пред България до излизането на официалния годишен доклад на комисията през юли.

Като цяло междинният доклад дава положителна оценка за усилията на България и в Румъния, но не споменава отмяната на механизма, който им беше наложен с влизането им в ЕС.

Говорител на Европейската комисия отказа да се обвърже с мнение дали позитивните заключения ще освободят блокирания път на двете държави към влизането в Шенген, заявявайки, че институцията не прави връзка помежду им.

Както е известно, Германия, Франция и Холандия искаха да видят докладите, преди да допуснат обсъждането на кандидатурите ни за Шенген.

Българският доклад, разпространен преди малко от Еврокомисията, хвали особено магистратите, като този път е по-критичен към полицията и прокуратурата.

В документа се посочва, че шумните операции срещу организираната престъпност „са довели до малко на брой повдигнати обвинения“.

В същото време магистратите получават плюсче за присъдите срещу Александър Томов и Мария Мургина, а оправдателните решения срещу Николай Цонев, Ахмед Доган и Асен Друмев са сложени под черта.

Според Брюксел България може да напредне чувствително в борбата с организираната престъпност, ако обучи съдии по икономическите и финансовите престъпления, защото големите дела все още са предизвикателство за магистратите.

Намеква се, че от липса на подготвени кадри страда работата и в най-голямата гордост на Брюксел – създадените по негова идея специализирани звена между прокуратурата, полицията и ДАНС срещу голямата престъпност.
Брюксел е доволен и от промените в Закона за съдебната власти и от засилването на функциите на Висшия съдебен съвет.

Правителството пък е похвалено за специализирания съд за организирана престъпност, за реформите в митниците, най-вече заради големия брой уволнени митничари. Комисията даже намеква, че няма да възрази, ако на митничарите се дадат разследващи функции.

Управляващите могат да разчитат на подкрепата на Брюксел и за БОРКОР, за който се уточнява, че правителството е отделило до края на годината 4 млн. евро.

В тази област се препоръчва да се отиде и по-далеч, като партийната корупция се инкриминира в Наказателния кодекс.

Прави се лека забележка за подслушванията, с препоръка те да се правят само по тежки престъпления и при строго спазване на закона.

Съдебната система, бичувана в последните два доклада на Европейската комисия, този път получава добри оценки. Посочва се, че има прогрес по отношение на по-бързото насрочване на дела, по призоваването на свидетели, а новият образец болничен лист е довел до намаляване на неявяванията по дела.

Съдиите обаче трябва да пишат по-бързо мотивите по решенията си и най-вече да ги качват на интернет страниците, за да се подобри прозрачността на съдопроизводството.

Висшият съдебен съвет е в двузначна позиция, защото, от една страна, е поощрен, че наказва строго магистрати, замесени в търговия с влияние и с корупция, но от друга, не е достатъчно прозрачен, когато назначава свои членове.

Според доклада до лятото България трябва да се задълбочи в реформите в съдебната система и в полицията, да подобри съдебната практика. И за кой ли път – да покаже резултати в дела за корупция и организирана престъпност.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише "Гардиън".Всички ...
  Новини Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях събира ...
  Новини Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно ...
  Новини Мерките за сигурност са засилени в цяла Австрия, включително по границите поради терористичната атака, заяви говорителят на вътрешното министерство Харалд Зерес.Той отбеляза, че фокусът остава върху ...
  Новини Близо 230 милиона американци ще упражнят правото си на глас днес. Америка избира 46 -ия президент.Доналд Тръмп и Джо Байдън се борят за Белия дом. Президентските избори в САЩ са непреки и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?