19 Април 2024 г. Петък

Лъскане на имиджа с БОРКОР

2011-02-17 17:56:39

Бившият директор на НСБОП Румен Миланов оглави Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет (БОРКОР). Назначението бе официално обявено днес от премиера Бойко Борисов.

Заместници на Миланов в новото звено ще бъдат Елеонора Николова, която е съветник към парламентарната антикорупционна комисия, и бившият директор на ДАНС Петко Сертов, който бе освободен от агенцията, малко след като ГЕРБ дойде на власт.

Назначенията на Николова и Сертов премиерът обясни, с факта, че те се ползват с доверието на други политически сили и така ще се постигне консенсус за създадения по идея и с финансовата помощ на германското вътрешно министерство БОРКОР.

„Г-н Сертов ръководеше ДАНС по времето на Тройната коалиция. С една дума, БСП, ДПС и НДСВ са гласували своето доверие тогава той да защитава техните тайни интереси и борбата им с престъпността и корупцията, така че с неговото назначаване би трябвало да има и доверието на тези партии“, заяви Борисов.

По думите му Елеонора Николова е „един безспорен авторитет в полето център-дясно“.

„Целта на това звено е на първо място да има доверие в гражданското общество, второ – в политическите партии, и трето – в евроатлантическите ни партньори“, коментира Борисов.

„За да има доверие и в политическите партии, и в обществото, в случая не е важно дали аз харесвам г-н Сертов или г-жа Николова“, каза той. Според него новият център е конструиран така, че работата му да е максимално прозрачна и публична.

Премиерът бе категоричен, че БОРКОР няма да дублира функции на ДАНС, каквито опасения вече има. По думите му, когато в центъра бъде получен сигнал, той ще бъде проверяван и „след като излезе с решение, да се извинят или съответно да се даде на прокурор“.

Румен Миланов обясни, че БОРКОР е един център за анализ и оценка на риска в областта на корупцията и организираната престъпност.

В новата структура ще работят 150 души. 40 от служителите са от щата на Министерския съвет, а останалите са командировани от другите ведомства. 

Повече за работата на новото звено обаче журналистите нямаше как да разберат, тъй като премиерът Борисов изневиделица прекрати пресконференцията.

Той отказа да коментира твърденията на бившия зам.-шеф на Агенция „Митници“ Антоний Странджев, че висш представител на ГЕРБ е взел подкуп от 4 милиона лева от представител на „акцизния бранш“. Борисов попита риторично дали е сериозно, когато „един човек казал по една телевизия, че някой му казал, който бил чул...“.

Попитан дали е получавал докладна от Антоний Странджев за този случай, премиерът обясни, че има йерархия и ако служител получи подобен сигнал, трябва да го даде на своя ръководител.

„Аз преди час извиках Танов да го питам при него дали е идвала подобна информация, той дали знае, дали е чувал и дори съм му казал да избере някоя медия, където да каже това, което ми е казал на мен“, заяви Борисов.

След това премиерът се ядоса на журналист, че говорел по телефона, стана и демонстративно напусна пресконференцията. Докато Борисов отиваше към изхода, звучеше въпросът кога си е възвърнал доверието към Петко Сертов, след като година и половина критикува управлението му на ДАНС. 

Премиерът чу, но не се върна.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати