24 Април 2024 г. Сряда

Със закъснение ГЕРБ и БСП се заеха с изборния туризъм

2011-02-17 10:42:10
ГЕРБ и БСП се заеха да спрат вътрешния изборен туризъм, отправяйки си взаимни обвинения за дирижиране на миграцията преди вота. Вчера представителите на управляващите и левицата предложиха решения в различни посоки.

Изборният кодекс предвижда на местните избори наесен да гласуват избирателите, които имат постоянен и настоящ адрес в страната 10 месеца преди събитието, и дава възможност на гражданите да гласуват на временния си адрес, ако той е различен от регистрацията им по лична карта.

Като мярка срещу започналия изборен туризъм от БСП излязоха с предложение гражданите, които са сменили настоящия си адрес след 1 септември 2010 г., да могат да гласуват само в общината по постоянния си адрес. Зам.-председателят на групата на ГЕРБ и шеф на временната комисия по подготовка на кодекса Искра Фидосова заяви, че партията й не подкрепя тази идея, тъй като така реално изискването за уседналост ставало 15-16 месеца, вместо заложените в закона 10 месеца.

Ако влезем в този капан, рискуваме цялата уседналост да падне пред Конституционния съд, опасява се Фидосова. Мая Манолова от БСП контрира, че противоконституционно е гласуваното от ГЕРБ и "Атака" ограничение на местни избори да гласуват само избирателите, които имат постоянен и настоящ адрес в страната.

От ГЕРБ лансират промени в закона за гражданска регистрация - на един адрес да могат временно да се регистрират не повече от 10 души. Изключение ще има за случаите, когато се докажат родствени връзки по права или съребрена линия. Така, ако едно ромско семейство има 13 пълнолетни деца, това не е пречка да се регистрират на един и същ настоящ адрес.

Социалистите обаче смятат, че проблемът са вече "преместените" избиратели в края на миналата година, които отговарят на изискването 10 месеца преди изборите наесен да са живели  в съответната община и които ще могат да гласуват там. Авторът на поправката Мая Манолова посочи, че по данни на главна дирекция ГРАО от 1 септември до 31 декември 2010 г. около 146 000 избиратели са променили настоящия си адрес.

Разликата в сравнение със същия период на 2009 г. е 21 000 души, които според нея ще могат да променят изхода от изборите, особено в малките общини, където са достатъчни 100 - 150 гласа за обръщане на резултата. Това застрашава честността на изборите, като осигурява служебна победа на политически партии и кандидати, които преселват избиратели, смятат от БСП.

Според БСП в основата на изборния туризъм са активисти на ГЕРБ, а в морските общини – представители на местния бизнес. Депутатът от левицата Димчо Михалевски се позова на справката на ГРАО, че през последните четири месеца на 2010 г. родното село на зам.-председателя на групата на ГЕРБ Искра Фидосова – Киселево, община Брусарци, е "нараснало" от 221 на 274 жители. Според Михалевски тези новорегистрирани 53-ма души могат да обърнат резултата за общинския кмет, макар селото да не отговаря на изискванията за пряк избор на кмет.

Фидосова обяви, че твърденията на социалистите за масов изборен туризъм са лъжа. Тя попита как още на втория ден след преместването на хора от Лом в Чипровци от БСП са знаели подробности, освен ако не са участвали в това.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати