18 Април 2024 г. Четвъртък

Калфин: Цветанов пречи на управлението на страната

2011-02-17 10:41:04
"Очевидно е, че в целия сектор на сигурността цари неяснота. Това, което се вижда и от СРС-тата – политическа намеса и използването им за политически цели. Точно заради това този скандал беше изнесен в Европейския парламент. Практиките в България не отговарят на никакви стандарти в Европейския съюз". Това каза в ефира на Радио К2 евродепутатът от БСП Ивайло Калфин. 

По думите му секторът на националната ни сигурност се тресе, а в него не се работи професионално.

"При всички тези скандали, при явните факти, че в МВР изтича информация и се създават възможности за злоупотреби с нея, министърът на вътрешните работи вчера оглави предизборната кампания на управляващата партия. Това е абсолютно недопустимо. Вече много колеги в Европарламента ме питаха наистина ли е така. Те просто не могат да го повярват", подчерта Калфин. 

Живеем в изкривена действителност?Евродепутатът от БСП смята, че обществото ни е подложено на силен натиск от силовите ведомства и специалните служби, а действителността непрекъснато се изкривява. Основните проблеми, според него, не са в ДАНС, а в МВР. 

"Две години вътрешният министър говори от името на три институции – МВР, ДАНС и прокуратурата. Погледнете как започва всяко негово изречение”, коментира той поведението на Цветанов и подадената вчера оставка шеф на ДАНС Цветлин Йовчев.

"Оценката за Цветанов е еднозначна. С тези акции, които се правят всеки ден, надали могат да се измият хилядите грешки, които се правят от вътрешното министерство. Господин Цветанов пречи не само на управлението на ГЕРБ, но и на страната”, категоричен бе по радио К2 Ивайло Калфин. 

В Брюксел бил поставен въпроса защо ДАНС проверява гражданската подписка за Конституцията и свикването на Велико Народно събрание, инициирана от РЗС. 

"Една от новите разпоредби в Лисабонския договор е да се правят граждански подписки, гражданите да поставят въпроси. Представяте ли си как звучи това, че тайните служби у нас ходят по къщите на хората, за да събират информация. Сега шефът на тези тайни служби оглави предизборната кампания на управляващата партия. Това няма как да влезе в никакви стандарти”, коментира Калфин.

"Имаме сериозен проблем с членството ни в Шенген. И той не е свързан само с измазването на една сграда, както каза премиера, а с политическото доверие и политическа оценка. Това според мен е достатъчен повод да погледнем къде стоим и да направи всичко възможно да преодолее проблемите. За Шенген не би трябвало да се делим на управляващи и опозиция", каза пред радио К2 евродепутатът от БСП.
източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати