26 Април 2024 г. Петък

"Арсенал" изненада "Барселона" с късно пробуждане

2011-02-17 10:14:03
Лондонският "Арсенал" изненада "Барселона" с два късни гола и спечели с 2:1 първия от двубоите помежду им от 1/8-финалите на Шампионската лига. Барутът на "артилеристите" сякаш съхнеше в продължение на 75 минути, за да избухне в самия край на мача и да направи реванша интересен и дори непредсказуем. По същия начин тимът на Арсен Венгер узряваше за силните мачове в последните години.

Давид Вия изведе испанския шампион напред в резултата в 26-ата минути при поредното мощно представяне на тима. Но с попаденията на Робин ван Перси в 78-ата минута и на Андрей Аршавин в 83-ата лондончани върнаха надеждите на феновете за по-различен изход от този сблъсък. Преди година "артилеристите" стигнаха до равенство на "Емиратс".

Мачът предложи същата доза футболна магия от хората на Пеп Гуардиола, който обаче показа уязвимост в началото и края. Домакините започнаха агресивно и се опитваха да пречат на каталунците да притежават топката. Тази тактика издържа около 10 минути преди Меси и компания да вкарат играта в познатото русло, но все пак даде резултат. Робин ван Перси още в четвъртата минута беше изведен лице в лице срещу Виктор Валдес, но вратарят на "Барселона" спаси опасния му удар.

След това картината се промени към познатото и "Барселона" пое лоста за управление на мача. Лионел Меси в 15-ата минута беше изведен сам срещу вратаря Войчеш Шчесни, изчака полякът да падне на земята, за да го прехвърли, но не улучи вратата. Тази опасност, създадена след перфектно подаване зад гърба на отбраната на лондончани, подсказа какво ще прави "Барса", но и това, че на Меси може би не му върви на английска територия.

Единайсет минути по-късно Меси асистира на Давид Вия, като също го изведе зад гърба на отбраната, но нападателят не сбърка. Само с едно докосване прокара топката под плонжа на Шчесни и откри резултата. Разликата между това Вия да бъде в засада или не се оказа един миг, който обаче беше използван отлично от гостите.

Този гол още повече обърка домакините, които до края на полувремето бяха предимно в ролята на зрители. Играчите на Гуардиола контролираха изцяло ситуацията на "Емиратс", а до края на полувремето съдиите отмениха и попадение на Меси заради засада. Над всички отново бяха халфовете Иниеста и Шави, който реализира за целия двубой 69 паса повече от който и да е играч на "Арсенал".

След почивката нещата не се промениха и "Барселона" търпеливо обработваше топката в очакване на нови възможности за отбелязване на гол. За разлика от първото полувреме "Арсенал" не беше толкова нервен, а в определени моменти дори изглеждаше примирен. Но все пак накрая се оказа и съзрял.

Нещата вървяха към първата победа на Пеп Гуардиола като гост в мач от елиминациите на лигата, когато проблясък в играта на Ван Перси промени ситуацията на терена. След серия от много неточни шутове той успя да изравни с попадение от много малък ъгъл, който изненада неподготвения Валдес.

Този гол вдъхнови англичаните, в чиито редици след почивката се появи Андрей Аршавин. Пет минути след гола руснакът се оказа непокрит в наказателното поле в резултат на акция с участието на Сеск Фабрегас и Самир Насри и с точен шут вкара втория гол.

До голяма степен вина за развоя на мача имаше самият Меси, който нерядко се опитваше сам да реализира втория гол във вратата на "Арсенал". В последния двубой между двата тима преди година той вкара четири година, но тази вечер се оказа в дълг на съотборниците си.


В другия мач от вечерта украинският "Шахтьор" показа, че класирането за тази фаза не е случайно и постигна комфортен резултат при гостуването на "Рома". Трима бразилци в състава на Мирча Луческу реализираха попаденията при победата с 3:2 и се приближиха до първо класиране на 1/4-финалите.


Симоне Перота откри резултата в 28-ата минута след удар с глава, но Жадсон върна равенството след едва 60 секунди. Още преди почивката Дъглас Коща и Луис Адриано осигуриха солиден аванс на гостите от Донецк. Жереми Менес с прекрасно попадение в 61-ата минута върна донякъде надеждите на италианците за реванша.

През целия мач украинците изглеждаха много по-свежи, може би заради зимната пауза без официални мачове и създадоха първите опасности. Един изстрел на Николас Бурдисо даде сигнал на домакините да се събудят, а малко по-късно излязоха и напред в резултата.

Головете на украинците доведоха до ново стъписване, а "Рома" заигра уверено едва след попадението на Менес. Играчите на Клаудио Раниери тръгнаха по-смело в атака в търсене на равенството, но станаха уязвими на контраатака.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати