29 Март 2024 г. Петък

От понеделник по пощите - бял плик със снимка от КАТ

2011-02-17 08:16:09

Електронният фиш за нарушения, заснети от камери на КАТ, ще се праща на шофьорите от понеделник, обяви зам.-началникът на Охранителна полиция Алекси Стратиев.

От другата седмица вече съобщението за глобата за превишена скорост ще пристига в бял плик по пощата с обратна разписка на всички, сгазили закона след 5 февруари. 

Писмото няма да има отличителен знак, по който да се познае какво съдържа. Ако не се разпише човек на пощальона, защото го е нямало два пъти, по закон се приема, че не е посочил коректен адрес, и глобата пак трябва да се плати.

Във фиша всеки нарушител ще може да прочете кога, къде и с колко е превишил скоростта. Вътре ще са описани и точният член и алинея от наскоро приетия Закон за движение по пътищата, според които е наложена глобата. 

Освен фиша в писмото ще има и черно-бяла снимка с нарушението. Реално този фиш със снимка ще се получава около 2 месеца, защото цялостната система ще се забави.

След това шофьорите пак ще получават почти същия документ, но без снимка с допълнение на кой линк ще могат да видят фотоса с нарушението си. Например, ако шофьор е карал с 64 км в час при ограничение 50 км, той дължи глоба от 50 лв.

Във фиша обаче ще е изчислена и глобата с 30% отстъпка. Ако нарушителят я плати в 14-дневен срок - в конкретния пример вместо 50 ще даде 36 лв. Върху самата снимка ще има и информация за нарушението.

"Възможно е да има по-голяма агресия към камерите на Пътна полиция след въвеждането на електронния фиш", коментира Стратиев пред в. „24 часа“. 

Той обясни, че камерите са свързани със СОТ и повечето от тях са под обхвата на видеонаблюдението.

"Надявам се да се съберат достатъчно пари и може би до две години ще имаме съвременна система за контрол на пътя", коментира Стратиев.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати