29 Март 2024 г. Петък

Ще вали до август, Кои са плажовете убийци

2010-07-11 10:22:54

„24 часа"

 

Ще вали до август

 

Който си е планирал отпуската за август, има шанс да удари джакпота на времето. Тази година сезоните закъсняват с по 30-ина дни и затова юли няма да бъде най-топлият летен месец, както е обичайно у нас.

Чак след 24-и - 25-и въздушните маси ще се стабилизират трайно, прогнозира синоптикът от TV-MET Даниел Пенев. Дотогава често ще е облачно, макар и топло. Всекидневните дъждове може би ще си дадат кратка почивка само между 16-и и 20-и, после ще наваксат със същия брой дъждовни дни.

Не се отчайвайте, ако резервацията ви за Черноморието е в предстоящите две седмици. Няма да се върнете съвсем без тен - в повечето дни ще вали следобед. А водата ще поддържа приятните 25-26 градуса при 30-35 на въздуха.

В първите дни на идната седмица обаче се очакват значителни количества дъжд по крайбрежието, особено на север.

На много места небето ще трещи от гръмотевици. Лошо ще е времето и по планините. Бури ще брулят главно Рило-Родопската област, но и по другите планини няма да е подходящо за разходки и преходи.

 

„24 часа"

 

2 глави падат за наркопоправката

 

Двама депутати ще се разделят с шефските си постове в парламента заради скандалната поправка в "Държавен вестник", която за малко не разреши рекламата на дрога.

Това предлагат депутатите от временната анкетна комисия, която трябваше да разследва случая. В проекта за заключителен доклад, който ще бъде окончателно гласуван идната седмица, е предвидено наказание за избраниците от ГЕРБ Светлин Танчев и Пламен Цеков.

Първият се оказа инициатор на поправката, защото по неведоми пътища установил разминаване между гласувания и първоначално обнародвания Закон за наркотичните вещества и прекурсорите. Танчев не е член на водещата по закона здравна комисия и няма нищо общо с него. Разминаването пък тръгна заради несъществуващ текст, който Цеков прочете на депутатите в пленарната зала при приемането му на второ четене.

 

„Труд"

 

Кои са плажовете убийци

Плажовете, на които почти всяка година стават нещастия и които местните хора наричат убийци, са край Харманите в Созопол, Дюни, Обзор, край нос Емине и др. Особено опасни са язовирите, бързите реки и напоителните канали.

Бягайте и от зоните, които са по протежението на закрит залив, където вятърът духа от североизток. Той образува мъртво вълнение, което дърпа към морето, казаха вчера от Водноспасителната служба.

Плажните гардове - в жълто и червено

 

Жълта фланелка, червена шапка и червени гащета. Това ще е новата униформа на спасителите на плажа.

 

„Труд"

 

Министри карат колело

 

Трима министри поведоха вчера велопоход от жълтите павета до Банкя и обратно, който се проведе по повод закриването на академичната учебна година в България.

Просветният шеф Сергей Игнатов, икономическият Трайчо Трайков и отговорникът по еврофондовете Томислав Дончев се бяха екипирали като за световно и поведоха със самочувствие колоната.

"Сергей, ти тръгвай, аз ще ви настигна. Положението с АЕЦ "Белене" е следното... (пауза). Шегувам се, естествено", заяви Трайков и подсказа, че походът няма да има състезателен характер, а е за здраве и забавление.

"Дошъл съм с личното си колело, което имам от 2 години. Каската ми е професионална и сигурно струва повече от велосипеда", похвали се Дончев. Той не успя да отговори къде е по-лесно да се кара - в София или в Габрово.

 

„Стандарт"

 

 

Българска слоница скочи на октопода Паул в навечерието на световния футболен финал. Противно на прогнозата на немското мекотело, Артайда заложи на отбора на "лалетата". Екип на "Стандарт" занесе в столичния зоопарк килограм моркови с цвета на екипа на холандците и златно-червени ябълки, обагрени като фланелките на "Ла Фурия". Без да се замисли, Артайда излапа най-напред зеленчука. За да е честна прогнозата, от зоопарка гарантираха, че гигантският бозайник няма предпочитания към някое от двете лакомства. "Това е най-умното животно, защото е с най-голям мозък", твърдяха посетители. Артайда знае, че аз съм за Холандия и затова ме подкрепя, пък се пошегува Иван, който от години се грижи за най-стария бозайник в зоопарка.

 

„Стандарт"

 

Бием Европа по скъпи коли

 

Българите плащат повече за нови коли в сравнение със средните цени за ЕС. Това показа доклад на Европейската комисия, сравняващ производствените тарифи на 27 марки и около 80 модела, продавани в съюза през 2009 г. От проучването става ясно, че най-солени излизат марките, които не се правят на Стария континент. Така например Suzuki Grand Vitara идва у нас на цена с близо 28% по-висока от средната за ЕС. Nissan Micra пък бил предлаган с 30% по-скъпо, а Honda Civic - с 35%. Като цяло колите у нас са със средно 10 на сто по-високи цени в сравнение с останалите страни членки. Има обаче и марки, които са по-евтини, сочи докладът. Така например Renault Megane през 2009 г. се е продавала с 5,5% по-евтино в сравнение с ЕС, Peugeot 407 - е струвала с 2,8% по-малко, но пък по-масовата Peugeot 207 се продава на цена с 18,6% по-висока от европейската. Opel Corsa у нас също тръгва от сума с 16,5% по-висока от средноевропейската. FIAT продава с 5-9% по-скъпо, а за модела Bravo българите плащат със 17,8% повече. Citroen C4 Picasso e вървял с 14,2% по-евтино, отколкото в ЕС. При по-високия клас коли пък се вижда, че е по-скъпо да си купиш у нас BMW, отколкото в Румъния или Швеция, като разликите в цените са в рамките на 9%. При Mercedes цената у нас е с около 3,6% по-висока. VW Golf се е предлагал в България със 7,7% по-скъпо от средното за ЕС, WW Passat - с 8,6%, а WW Polo - с 20,8 на сто повече.

Сравнението е направено на база цени без ДДС и такса регистрация, защото те се различават в съюза. Като цяло цените в България през 2009 г. са паднали с около 9%, но отново остават по-високи от средните за ЕС. Най-големи разлики в тарифите има при малолитражните модели, докато високият клас се продава на приблизително еднаква стойност в целия ЕС. Като цяло цените на автомобилите в Европа са паднали средно с 0,6%. Но това не е в резултат на кризата, а е следствие на световното свръхпроизводство в сектора и на конкуренцията между фирмите. Въпреки че стават по-достъпни, колите продължават да са най-скъпото нещо, което голяма част от домакинствата в ЕС купуват, сочи докладът на Еврокомисията.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати