28 Март 2024 г. Четвъртък

Само при вина Борисов гони Цветанов

2011-02-16 07:38:04

Премиерът Бойко Борисов заяви, че може да освободи от поста председателя на ДАНС Цветлин Йовчев.

"Ако те не могат да защитят сигурността, ако не могат да защитят информацията, която имат в ДАНС, то тогава тази служба генерира проблеми със сигурността, а не спокойствие, защото не може завчера след комисията в парламента, те да кажат, че взривът пред вестник „Галерия” не е работа на ДАНС. А те от къде знаят дали това не е терористичен акт?", смята премиерът.

Относно съдържанието и изтичането на скандалните СРС-та в медийното пространство премиерът бешекатегоричен пред bTV, че е работа на прокуратурата да изясни дали съдържанието е манипулирано, откъде идва теча на информацията и кой е унищожил оригиналните дискове.

"Лично моето доверие към всички тези служители, които са работили по този случай, аз и лично им го казах, е, че или са изключително слаби професионалисти и то не слаби професионалисти, а безотговорни, и в същото време дори думата професионализъм за тях, включително и за ръководството на ДАНС специално, където са текли мероприятията, да не говорим и за ДОТИ, не би трябвало да се употребява", смята премиерът.

Той беше категоричен, че са необходими пакет от мерки, включително и законодателни по използването на СРС.

Борисов уточни, че такива промени вече се подготвят и на 21 февруари ще има кръгла маса по темата с участието на главния прокурор, председателя на Върховния съд Лазар Груев и правосъдния министър Маргарита Попова.

"Просто ще ги задължа вече да ги спазват, защото това безобразие не може да продължава", твърди Борисов.

На въпрос за кадрови рокади и в ръководството на МВР, Борисов заяви, че би се разделил с Цветан Цветанов, ако бъде установена неговата вина.

"Вина е, ако не се установи необходимата организация, ако не се направи така, че службите да работят в услуга на обществото. Дали има вина – това е работа на прокуратурата", категоричен бе министър-председателят.

Премиерът обяви, че през юни или юли ГЕРБ ще определи кой ще е кандидат-президентът на партията.

Борисов отрече информацията, че бившият шеф на НСБОП и НСО ген. Румен Миланов ще става член на правителството с думите, че той не ставал за министър.

Румен Миланов щял бъде шеф на БОРКОР - Център за борба с корупцията и организираната престъпност в България. Негови заместници щели да бъдат Елеонора Николова и бившият шеф на ДАНС Петко Сертов.

Във връзка с изказването на Алексей Петров, че Борисов има връзка с атентата срещу него през 2002 г., премиерът коментира, че "Петров винаги прави това, което съм правил аз - завчера обвиних не него, а по точно обвиних, че тези хора, които са сложили взрива, са направили това нещо още няколко пъти сигурно".

Според Борисов бившата барета сигурно се е разпознал в някой от тези случаи.

"Когато има скандал между двама, винаги някой трети печели. Надявам се след разкриването на взрива, да стане ясно кой е третият, който може да спечели", каза премиерът.

По думите му от 2002 г. Петров е бил в ДАНС и ако е имал данни, че Борисов е замесен, трябвало е да ги е описал.

Във връзка с инцидента с кортежа му на връщане от Годеч към София, Борисов заяви, че се е скарал на директора на НСО.

"Имах предчувствие, помолих ги да карат внимателно. Не са превишавали скоростта, чувствам се неудобно, защото седя на задната седалка и нищо не мога да направя. На отиване, когато влязохме в тоя завой, Цветанов още отдалече започна да им казва, че този завой е опасен. Директорът на НСО да направи пресконференция и да разкаже всичко", призова Борисов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати