29 Март 2024 г. Петък

Преди 10 години: МВР има месец, за да се справи с престъпността

2011-02-15 08:56:57
В новата рубрика "Преди 10 години" през следващите седмици ще четете материали, които "Дневник" е публикувал в броя си на съответната дата, но през 2001 г.

Разровихме архивите покрай рождения си ден и решихме, че си заслужава да припомним някои материали отпреди едно десетилетие.   


Изборът днес е статия от четвъртия брой на "Дневник" (15 февруари) с автор Светлана Георгиева:

Ръководителите на МВР имат един месец, за да стегнат подчинените си и противодействието на престъпността да стане по-ефективно. Срокът започна да тече от сряда, след като във вторник вечерта парламентът гласува четири пакета мерки, предложени от вътрешния министър Емануил Йорданов(същият ден в парламента е дебатът по внесения от опозиция вот на недоверие към кабинета "Костов" заради нарастване на престъпността в страната - бел. ред.). Те ще бъдат сведени до знанието на нисшия команден състав незабавно. Реално гласуваните мерки задължават директорите на Регионалните дирекции на вътрешните работи да инструктират сержантския състав и да го изпратят на улицата, за да осъществява тотален контрол на криминалните елементи.

Какво обеща министърът на депутатите?

1. Въвеждане на по-строг режим за получаване и държане на оръжие

Желаещите да притежават пистолет или пушка ще трябва да доказват, че имат спешна необходимост от това с оглед на сигурността си. Психотестът отново ще стане задължителен, след като почти две години той се извършваше по преценка на началника на РПУ. Полицията ще прави системно масови проверки за незаконно оръжие. То ще се отнема незабавно след изтичане на срока на разрешителното. Ще зачестят проверките в охранителните фирми за законността на боеприпасите.

2. Контрол на взривните вещества

Въвеждаме нова маркировка по европейски модел, обяви вътрешният министър. Ще се търси изпреварваща информация за продажбата на взривовете и изготвянето на самоделки. Полицията разчита на сигнали от граждани кой, какво и къде складира и майстори. Ще се контролират осъдените за общоопасни престъпления и незаконно оръжие, които се излежали присъдите си.

3. Охрана на обществения ред

Ще бъде направена нова разстановка на служителите в КАТ с цел пресичане на корупцията и залавяне на престъпници. Районните инспектори трябва да покрият информационно територията си и да разучат къде се събират наркомани, къде се разглобяват крадени коли, кои банди действат в околността. Засилено полицейско присъствие ще има около училищата и кафенетата, в които се събират млади хора. Мерките срещу футболните хулигани ще бъдат строги.

4. Започва попълване на незаетите 5000 щата.

Това ще се отрази най-осезателно в малките населени места, където от две години има свободни места в РПУ, но назначенията са забранени от София. Периодично ще се правят проверки както на редовия състав, така и на висшите началници в системата. Ще бъдат променени НК, НПК и Законът за чужденците.

5. Мерки срещу наркотиците

Полицията ще атакува наркосборищата, които във всяко населено място са обществена тайна. Наркопласьорите ще бъдат причаквани около училищата, където продават стоката си обикновено във вечерните часове. Засилва се контролът върху чужденците, поръчкови изпълнители. На горещи телефони хората ще могат да сигнализират за пласьори и места, където се събират наркомани. Полицията се ангажира с превенция на непълнолетните съвместно с министерствата на здравето и образованието.

Точно след месец парламентът ще поиска доклад и от министъра на правосъдието Теодосий Симеонов, който трябва да отговори защо съдебната власт не наказва престъпниците навреме и защо задържането под стража не се прилага ефективно. По предложение на евролевицата министърът трябва да изготви статистика за престъпленията и наказанията по време на 4-годишното управление на кабинета и да очертае състоянието на рецидивната престъпност. От Теодосий Симеонов се очаква да отговори осигурена ли е кадрово и финансово съдебната система.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати