29 Март 2024 г. Петък

Колко трябва да се мразят евреите, г-н президент Иванов?

2011-02-15 08:52:46
“Антисемит е човек, който мрази евреите повече от необходимото”. Това е написал настоящият президент на Македония Георге Иванов през 2006 г. като преподавател в Юридическия факултет в учебника “Политически теории – антика”, издаден в съавторство със Светомир Шкарич. 

В Twitter тези дни се появи 143 страница от учебника, съдържаща въпросната дефиниция за антисемит.  

Хората в югозападната ни съседка са шокирани и питат дали е възможно държавният глава на Македония и преподавател от Юридическия факултет да разбира по такъв начин антисемитизма. 

Още повече, че Македония се е декларирала като противник на “семитизма”, тоест на омразата към евреите, пише македонският вестник “Шпиц”.

Може би и самият вестник не е наясно с понятията, след като обърква “семитизъм” и “антисемитизъм”, но да допуснем, че става дума за объркване. 

В контекста на въпросната дефиниция Иванов и Шкарич обясняват още, че антисемитизмът е получил пълен израз и в Македония по време на българската окупация през Втората световна война, като тези сили насилствено депортирали евреите от Македония в концлагера в Треблинка на 11 март 1043 г. 

По-нататък авторите на учебника дефинират Хитлер като фанатичен антисемит, за когото омразата към евреите била свързана с неговата омраза към марксизма и социалдемокрацията, пише “Шпиц” под заглавие “Президенте, колко трябва да се мразят евреите?”

От кабинета на Иванов потвърдиха, че като преподавател две години преди да стане президент, Иванов е дефинирал по този начин антисемитизма. 

От кабинета обаче казват, че това е термин, който се използва от политиците по света, а целта била иронично осъждане на това отношение към евреите, пише на сайта си телевизия А1. 

Сътрудниците на македонския президент обаче признават, че след реакция на еврейската общност в страната скандалното твърдение е било извадено от второто издание на учебника.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати