29 Март 2024 г. Петък

Докладите за готовността на България за Шенген са приети от работната група, но със забележки за границата

2011-02-15 08:45:42
Работната група към Европейския съвет,която оценява готовността на България и Румъния за Шенген, е одобрила доклада за Шенгенската информационна система у нас, според който страната ни изпълнява изискванията, предаде БНР.

Одобрен е и другият доклад - за сухопътните ни граници, в който има забележки за охраната на границата ни с Турция, и се съдържа констатация, че България трябва да положи още усилия, за да покрие шенгенските критерии. 

От Министерство на външните работи потвърдиха информацията. От там съобщиха и за пристигането на заключителна експертна мисия през втората половина на март. В съкратени срокове тя ще подготви нов доклад за финализиране на техническата оценка на охраната на българо-турската сухопътна граница.

Докладите за готовността на Румъниябяха приети още в края на януари. В същото време българските бяха отложени заради новата информация, която България представи за свършеното до края на миналия месец и за това, което остава да се направи.

Одобряването на докладите отваря пътя им към европейските институции, където се решава членството на България и Румъния в Шенген. Основен е вотът в Европейския съвет, където държавите-членки единодушно трябва да дадат съгласието си, за да може България и Румъния да се присъединят към шенгенското пространство.

През последните месеци обаче няколко държави членки изразиха несъгласието си да допуснат България и Румъния в Шенген на този етап.

През декември 2010 г. Франция и Германия изпратиха писмо до Европейската комисия, че ще блокират членството на двете балкански държави в "пространството без граници". Те обясниха постъпката си с това, че двете страни все още не са готови, като неформално обвързаха техническите критерии за шенгенското пространство с механизма за сътрудничество и проверка.

Холандия, Финландия и Словения също изразиха своите опасения, че България и Румъния все още нямат готовността да бъдат част от Шенген.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати