23 Април 2024 г. Вторник

Пиенето погубва повече от войната

2011-02-15 08:42:53

По данни на Световната здравна организация (СЗО) алкохолът е причина за смъртта на 4% от смъртните случаи в света. От злоупотребата със спиртни напитки загиват повече хора, отколкото от СПИН, туберкулоза и във войните, съобщи ВВС.

Ръстът на доходите в Азия и Африка води до увеличението на случаите алкохолизъм. В развитите страни се регистрират все повече случаи на пиянство.

Най-високото ниво на смъртност вследствие на алкохола е в Русия и бившите съветски републики. Всяка пета смърт там е свързана с употребата на спиртни напитки. 2,5 млн. души в света всяка година губят живота си заради алкохола.

Тревожното според СЗО е че повечето страни не бързат да въведат по-жестоки мерки, свързани с употребата на алкохол.

Смъртна опасност

Според авторите на първия доклад на СЗО от 2004 г. употребата на спиртни напитки варира в зависимост от държавата. В западните страни нивото на потребление е значително по-високо в сравнение със Северна Африка и  Южна Азия, където живеят предимно мюсюлмани.

Пиянството все повече се наблюдава в Бразилия, Мексико, Южна Африка, Казахстан и Украйна. Феноменът е все по-разпространен и във Великобритания, което според някои експерти е по вина на влиянието от Източна Европа.

Във Франция и други европейски страни с традиции в лозарството и производството на вино запоите се наблюдават доста рядко.

В доклада на СЗО злоупотребата с алкохол е признат за главна причина за 60 вида травми и заболявания,като цироза на черния дроб, отравяне, епилепсия, някои видове рак, както и пътно-транспортните произшествия по вина на пияни водачи.

Вече е доказана връзката между рака на гърдата и злоупотребата със спиртни напитки.
Най-вреден е нелегалният алкохол, който често е отровен и съставлява 1/3 от световното потребление.

Алкохолът е особено опасен за момчетата и мъжете на възраст от 15 до 59 години, смятат експертите от СЗО. Доказано е, че мъжете пият повече от жените.

Все пак авторите на доклада признават, че умерената употреба на спиртни напитки може да има положителен ефект, укрепвайки сърдечно-съдовата система.
Всички плюсове, обаче изчезват, когато количествата станат прекалени.
 
Как да се борим?

Още през май 2010 г. здравните министри на 193 страни членки на СЗО решиха да се борят с алкохолизма чрез пазарни ограничения и увеличаване на данъците.

Действително високата цена на питието може да спомогне за понижаване на потреблението особено при младежите. Строгото спазване на възрастните ограничения за покупка на алкохол и редовните проверки на шофьорите също имат своята важна роля.

Някои държави въведоха ограничения в рекламирането или спонсорирането на спортни отбори от компании производители на алкохол.

И все пак за повечето държави контролът по употребата на спиртни напитки не е приоритет.

От компаниите производители на алкохолни напитки, обаче смятат, че повишаването на цените може да доведе до по-големи проблеми, свързани с нелегалното производство на спиртни напитки.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати