26 Април 2024 г. Петък

САЩ обявяват план за световна интернет свобода

2011-02-15 08:42:20
Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън ще представи във вторник нова американски план за глобална интернет свобода. В речта си тя ще посочи Египет и Иран като примери за това как новите технологии могат да предизвикат политически промени.

Според агенция "Ройтерс" Клинтън ще подчертае ангажимента на САЩ към свободен, открит и сигурен интернет.

"Води се дебат в някои среди относно това дали интернет е освобождаваща или репресираща сила. Но събитията в Иран, Египет и други места показаха, че този дебат е изостанал във времето.

Това, което днес има значение, е какво правят хората, които влизат онлайн, и какви принципи трябва да ни ръководят в киберпространството. Този въпрос става все по-настоятелен с всеки изминал ден", ще заяви държавният секретар според откъси от речта, разпространени във Вашингтон.

Клинтън вече инструктира Държавния департамент да работи в посока разширяване на достъпа до интернет по света и предотвратяване на опитите на авторитарни режими да използват комуникационните технологии за потискане на инакомислието. В словото си във вторник, тя ще заяви, че няма път назад за все по-обвързаното в световната мрежа общество.

"Историята е показала, че репресиите често сеят революции. Който задушава интернет свободите, може да укроти за малко тежненията на хората, но не може да го прави безкрайно", се казва още в извадките от речта.

"Ройтерс" обръща внимание, че в същото време Клинтън осъди пускането от WikiLeaks на хиляди документи на нейното ведомство с думите, че това са откраднати материали и разсекретяването им застрашава сигурността на САЩ, на конфиденциалните източници, включително на правозащитници и други, чиито имена или данни се цитират в текстовете.

Държавният секретар обаче брани ценностите на свободния интернет и изтъква ,че сайтове и услуги като Twitter и Facebook дават гласност на желанията на хората, както се вижда от протестите в Тунис, Египет, Иран и по други места по света.

"Вярата ни във върховенството на закона не изчезва в киберпорстранството. Нито пък решимостта ни да браним гражданските свободи и човешките права", ще каже Клинтън в словото си в университета "Джордж Вашингтон".

Миналата година държавният секретар сравни опитите за контролиране от властите на достъпа до интернет с "модерен еквивалент на Берлинската стена". Последваха търкания с Китай и други държави, които Вашингтон обвинява в цензура, хакерски атаки и контрол над информационния поток.

В тази група Клинтън изброи Иран, Саудитска Арабия и Египет, където се цензурира интернет и се преследват блогърите, помагащи и за организиране на протести.

"Ню Йорк таймс" посочва, че през последните дни Държавният департамент е започнал масирано да пуска съобщения през Twitter на арабски и фарси.

Докато Twitter и YouTube (притежавана от Google) не се притесняват от ролята си в протестите, заливащи Близкия изток, не е такава позицията на Facebook.

След спирането на интернет в Египет Twitter и Google бързо създадоха алтернативната услуга speak2tweet, която помогна на демонстрантите да комуникират чрез гласови съобщения. YouTube пък създаде със Storyful специален канал за хилядите видео записи от демонстрациите, които да са достъпни на CitizenTube.

В същото време Facebook се дистанцира и дори не иска да говори за ролята си в политическите промени, пише "Ню Йорк таймс", защото се опасява някои държави да не наложат забрана за достъп до услугите й. Компанията се опитва да налага изискването си потребителите да се вписват с истинските си имена, макар че в много държави това може да им създаде истински проблеми с властите.

Заради същото това изискване през ноември Facebook закри една от най-популярните страници за политически протест, след като разбра, че Уел Гоним, регионалният маркетинг шеф на Google, се е регистрирал с псевдоним като един от администраторите на страницата.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати