Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Януари 21
Начало arrow Здраве arrow 2-годишната Анастасия починала още преди да викнат линейка?

2-годишната Анастасия починала още преди да викнат линейка?

  Print E-mail
2011-02-15 08:29:40
източник: dnes.bg

Спешна помощ няма вина за смъртта на двегодишната Анастасия Георгиева – момиченцето е починало още преди да бъде повикана линейка.

Това твърди проверката на здравното министерство за адекватността на действията на Спешна помощ.

Детето е получило леко неразположение около 5-6 февруари. В четвъртък следобед майката се обадила на личната лекарка и се е уговорила с нея да отиде на следващия ден на домашно посещение.

В петък в 15,00 ч. лекарката прегледала детето – то нямало температура, имало хрема и отслабено дишане.

Лекарката преценила, че състоянието на момиченцето не налага спешна помощ и то може да бъде транспортирано с личен автомобил до Пета МБАЛ за уточняване на диагнозата.

Родителите взели детето и тръгнали с колата си към болницата. По пътя обаче момиченцето спряло да диша.

Бащата се опитвал да му направи изкуствено дишане и веднага го откарал към най-близкото лечебно заведение – 7-о ДКЦ.

Около 16,20 ч. родителите влезли в поликлиниката. Още в коридора те попаднали на педиатър, който веднага приел детето в кабинета си.

Лекарката установила, че то няма пулс, нито сърдечна дейност, нито дишане, а зениците му са разширени и не реагират на светлина – тоест детето било без признаци на живот.

Това установил и втори лекар, който работи в съседен кабинет и дошъл незабавно.

Въпреки това двамата лекари започнали реанимационни дейности. Междувременно звъннали на Спешна помощ, за да извикат реанимобил.

В 16,31 ч. първият сигнал постъпил на телефон 112, а в 16,35 ч. – в Спешна помощ.

Веднага била потърсена свободна кола с подходящ екип. Най-близкият е бил в Пирогов, където лекарите са приключвали работа по друг случай.

Според разпечатката на GPS системата на Спешна помощ в 16,47 линейката от Пирогов тръгнала и в 16,53 пристигнала в 7-о ДКЦ. Тоест линейката е стигнала до поликлиниката за 6,26 мин.

В екипа е имало педиатър, както и всичко необходимо за извършването на реанимация. При пристигането обаче лекарите от Спешна помощ констатирали, че детето е мъртво.

Причината за смъртта на детето ще бъде установена след приключване на съдебномедицинската експертиза. Тя ще бъде готова най-рано след 15 дни.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Здраве
  Новини В София и още няколко града въздухът е отново мръсен.6 пъти над нормата е нивото на фините прахови частици в отделни райони на столицата тази сутрин, съобщава Би Ти Ви.Най-тежко е ...
  Новини Грипната вълна у нас малко се забави и пикът ще е през януари. Това обяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на "Национален център по заразни и паразитни болести". - - "Засега ...
  Новини През последните години има увеличаване на броя на ужилвания и ухапвания от различни насекоми, сред които най-голямата опасност идва от осите и стършелите.В случай на сериозни проблеми се изисква да ...
  Новини Всичко, което консумираме, се отразява върху нашата кожа. Всяка жена мечтае да остане за по-дълго млада. За целта трябва да се грижим за нашата кожа както отвън, така и отвътре. - - Колкото по-малко ...
  Новини Водата е изворът на живота. Тя е напитката, от която по природни механизми се нуждае тялото ни. Топлата вода обаче има още повече ползи за организма от студената. Има много причини да я пием всеки ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?