Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Април 20
Начало arrow Здраве arrow 2-годишната Анастасия починала още преди да викнат линейка?

2-годишната Анастасия починала още преди да викнат линейка?

  Print E-mail
2011-02-15 08:29:40
източник: dnes.bg

Спешна помощ няма вина за смъртта на двегодишната Анастасия Георгиева – момиченцето е починало още преди да бъде повикана линейка.

Това твърди проверката на здравното министерство за адекватността на действията на Спешна помощ.

Детето е получило леко неразположение около 5-6 февруари. В четвъртък следобед майката се обадила на личната лекарка и се е уговорила с нея да отиде на следващия ден на домашно посещение.

В петък в 15,00 ч. лекарката прегледала детето – то нямало температура, имало хрема и отслабено дишане.

Лекарката преценила, че състоянието на момиченцето не налага спешна помощ и то може да бъде транспортирано с личен автомобил до Пета МБАЛ за уточняване на диагнозата.

Родителите взели детето и тръгнали с колата си към болницата. По пътя обаче момиченцето спряло да диша.

Бащата се опитвал да му направи изкуствено дишане и веднага го откарал към най-близкото лечебно заведение – 7-о ДКЦ.

Около 16,20 ч. родителите влезли в поликлиниката. Още в коридора те попаднали на педиатър, който веднага приел детето в кабинета си.

Лекарката установила, че то няма пулс, нито сърдечна дейност, нито дишане, а зениците му са разширени и не реагират на светлина – тоест детето било без признаци на живот.

Това установил и втори лекар, който работи в съседен кабинет и дошъл незабавно.

Въпреки това двамата лекари започнали реанимационни дейности. Междувременно звъннали на Спешна помощ, за да извикат реанимобил.

В 16,31 ч. първият сигнал постъпил на телефон 112, а в 16,35 ч. – в Спешна помощ.

Веднага била потърсена свободна кола с подходящ екип. Най-близкият е бил в Пирогов, където лекарите са приключвали работа по друг случай.

Според разпечатката на GPS системата на Спешна помощ в 16,47 линейката от Пирогов тръгнала и в 16,53 пристигнала в 7-о ДКЦ. Тоест линейката е стигнала до поликлиниката за 6,26 мин.

В екипа е имало педиатър, както и всичко необходимо за извършването на реанимация. При пристигането обаче лекарите от Спешна помощ констатирали, че детето е мъртво.

Причината за смъртта на детето ще бъде установена след приключване на съдебномедицинската експертиза. Тя ще бъде готова най-рано след 15 дни.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Здраве
  Новини 72 процента от българите на възраст над 16 г. определят здравния си статут като добър или много добър, показват данни от анализ на Евростат за 2017 г. по повод предстоящия Световен ден на ...
  Новини В София и още няколко града въздухът е отново мръсен.6 пъти над нормата е нивото на фините прахови частици в отделни райони на столицата тази сутрин, съобщава Би Ти Ви.Най-тежко е ...
  Новини Грипната вълна у нас малко се забави и пикът ще е през януари. Това обяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на "Национален център по заразни и паразитни болести". - - "Засега ...
  Новини През последните години има увеличаване на броя на ужилвания и ухапвания от различни насекоми, сред които най-голямата опасност идва от осите и стършелите.В случай на сериозни проблеми се изисква да ...
  Новини Всичко, което консумираме, се отразява върху нашата кожа. Всяка жена мечтае да остане за по-дълго млада. За целта трябва да се грижим за нашата кожа както отвън, така и отвътре. - - Колкото по-малко ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?