25 Април 2024 г. Четвъртък

2-годишната Анастасия починала още преди да викнат линейка?

2011-02-15 08:29:40

Спешна помощ няма вина за смъртта на двегодишната Анастасия Георгиева – момиченцето е починало още преди да бъде повикана линейка.

Това твърди проверката на здравното министерство за адекватността на действията на Спешна помощ.

Детето е получило леко неразположение около 5-6 февруари. В четвъртък следобед майката се обадила на личната лекарка и се е уговорила с нея да отиде на следващия ден на домашно посещение.

В петък в 15,00 ч. лекарката прегледала детето – то нямало температура, имало хрема и отслабено дишане.

Лекарката преценила, че състоянието на момиченцето не налага спешна помощ и то може да бъде транспортирано с личен автомобил до Пета МБАЛ за уточняване на диагнозата.

Родителите взели детето и тръгнали с колата си към болницата. По пътя обаче момиченцето спряло да диша.

Бащата се опитвал да му направи изкуствено дишане и веднага го откарал към най-близкото лечебно заведение – 7-о ДКЦ.

Около 16,20 ч. родителите влезли в поликлиниката. Още в коридора те попаднали на педиатър, който веднага приел детето в кабинета си.

Лекарката установила, че то няма пулс, нито сърдечна дейност, нито дишане, а зениците му са разширени и не реагират на светлина – тоест детето било без признаци на живот.

Това установил и втори лекар, който работи в съседен кабинет и дошъл незабавно.

Въпреки това двамата лекари започнали реанимационни дейности. Междувременно звъннали на Спешна помощ, за да извикат реанимобил.

В 16,31 ч. първият сигнал постъпил на телефон 112, а в 16,35 ч. – в Спешна помощ.

Веднага била потърсена свободна кола с подходящ екип. Най-близкият е бил в Пирогов, където лекарите са приключвали работа по друг случай.

Според разпечатката на GPS системата на Спешна помощ в 16,47 линейката от Пирогов тръгнала и в 16,53 пристигнала в 7-о ДКЦ. Тоест линейката е стигнала до поликлиниката за 6,26 мин.

В екипа е имало педиатър, както и всичко необходимо за извършването на реанимация. При пристигането обаче лекарите от Спешна помощ констатирали, че детето е мъртво.

Причината за смъртта на детето ще бъде установена след приключване на съдебномедицинската експертиза. Тя ще бъде готова най-рано след 15 дни.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати