18 Април 2024 г. Четвъртък

Европарламентът слуша за родното слухтене със СРС-та

2011-02-15 08:21:50

Европейският парламент ще обсъди тази вечер въпроса със записите на телефонни разговори в България, сочи програмата на сесията на ЕП в Страсбург.

Процедурата не предвижда приемане на резолюция. В информационния бюлетин на ЕП за сесията се посочва, че ЕК ще направи изявление в пленарната зала по този въпрос, след което ще се премине към дебат.

Комисията е получила въпроси с искане за устен отговор, внесени от името на АЛДЕ и на С&Д.

Във въпроса, отправен от група депутати от АЛДЕ, сред които Станимир Илчев и Антония Първанова, се казва, че през последните няколко месеца в България е налице тревожна ситуация, произтичаща от употребата на специални разузнавателни средства (СРС).

Обществеността в България не е съвсем наясно дали са спазени изискванията на закона и дали има нарушаване на конституцията на страната, разпоредбите на Договора от Лисабон, Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи и Хартата на основните права на Европейския съюз, посочват депутатите.

В много от случаите на подслушване е налице очевидна политическа манипулация от известни и неизвестни обществени сили и други фактори, на фона на протичащата предизборна кампания, добавят евродепутатите.

Във въпроса на групата депутати от С&Д, сред които Илияна Йотова, Ивайло Калфин и Кристиан Вигенин, се посочва, че броят на подслушванията у нас през 2010 г. се е увеличил до два пъти в сравнение с 2009 г. 

Едва 2% от тези записи са използвани като доказателство пред съда, докато останалите се съхраняват по-дълго от законно разрешения срок и се използват за политически цели, смятат депутатите. 

Има случаи, при които правото на защита на личните данни е било изложено на риск в други държави от ЕС, особено при полицейско и съдебно сътрудничество по наказателни дела, добавят те.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати