26 Април 2024 г. Петък

Уорлик: Хората имат усещането, че ги подслушват постоянно!

2011-02-14 09:22:49

Изпускането поетапно на записи с участието на хора от властта води до деморализация на гражданите и до цинизъм сред тях.

Така американският посланик Джеймс Уорлик коментира пред БНТ развихрилия се СРС гейт у нас.

Той беше категоричен, че е необходимо обективно и независимо разследване, за да излезе истината наяве. Уорлик добави, че във Вашингтон и Брюксел следят внимателно какво се прави по случая.

„България наистина има нужда от едно независимо разследване, за да се разбере каква е истината и ако има хора, които са виновни, тези хора трябва да бъдат изправени пред закона. Никой в България не трябва да стои над закона“, смята Уорлик.

„Трябва просто да се разгледа обективно, а не политиците да се карат помежду си, което не води до излизане наяве на истината“, добави той.

Според американския посланик правителството трябва да гарантира контрола над СРС-тата. 

По думите му оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов в случая няма да реши нищо.

„Дори и да напусне поста си сега, все още ще остане проблемът с тези записи и за това, че не са установени кои са нарушили закона. Така че истинският въпрос тук е върховенството на закона. Колкото по-дълго продължават тези дебати понастоящем, толкова повече цинизъм ще се генерира сред обществото и повече недоверие.

Говоря и с обикновени хора, които имат усещането, че ги подслушват през цялото време, т.е. налице е една липса на доверие в правителството и липса на доверие, че са гарантирани правата на гражданите“, категоричен е Уорлик.

Той добави обаче, че е впечатлен от мерките на МВР относно организираната престъпност и корупцията. Според него улиците на България са по-безопасни, отколкото отпреди две години.

„Но това не е цялата история, както виждаме, трябва да работи цялата система – прокуратура, съдебна система. Тези, които са виновни за престъпления, трябва да бъдат осъдени и да са зад решетките, т.е. не е само въпрос на постигане на арести, но става дума за това, че цялата система трябва да работи, цялата система за върховенство на закона и гарантиране правата на гражданите“, смята Уорлик. 

Според него работата на МВР като цяло е успешна1, но имало още много работа за установяване върховенството на закона.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати