16 Април 2024 г. Вторник

15 г. от сръбското клане в Сребреница

2010-07-11 10:15:25

Днес се навършват 15 години от едно от най-жестоките престъпления в Европа след края на Втората световна война. На 11 юли 1996 години босненската сръбска армия избива над 8000 босненски мюсюлмани в защитения анклав Сребреница. 2000 от тях са на възраст между 13 и 24 години.

Клането в Сребреница, което бе определено от трибунала на ООН като геноцид, е извършено под ръководството на генерал Ратко Младич.

Бившият босненски сръбски военен лидер и днес продължава да се укрива в Сърбия. Убитите в Сребреница са препогребвани на няколко пъти, за да се прикрият следите.

От март 1993 до юли 1995 Сребреница е под обсада на босненската сръбска армия. В анклава няма храна, лекарства и вода – централният водопровод е напълно унищожен от босненските сърби.

Анклавът е превзет за шест дни през юли 1995 от Корпуса "Дрина".

В бягството си жителите на Сребреница се разделят на две - една колона от 10-15 000 мъже тръгва през гората в опит да достигне зона на босненската армия.

Друга част от около 20-25 хил. души остава изтласкана в най-северните части на анклава и обкръжена от подпалени къщи и армията на босненските сърби.

Тази втора група е подложена на двудневен терор с избирателни екзекуции, телата от които са безразборно натрупани на видими места.

Босненските сърби разделят мъжете от жените и качват жените и най-малките деца на автобуси. Отвеждат ги към "мюсюлмански" зони. Повечето от депортираните оцеляват.

В Сребреница остават само мъжете и момчетата над 13 години. На 14 юли 1995 холандските войници от ЮНПРОФОР обикалят анклава и не намират в него "нито един жив мюсюлманин". Масовите гробове в Сребреница са 39.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати