26 Април 2024 г. Петък

Петте финансови грешки в името на любовта

2011-02-13 00:12:52

Когато двама души попаднат в „капана” на любовта, „всичко мое е твое” изглежда като най-нормалното твърдение. За съжаление обаче се оказва, че от чисто финансова гледна точка това може да е пагубно за взаимоотношенията между двамата (несемейни) влюбени, констатира Newsweek в навечерието на празника на романтичните чувства Св. Валентин. 

От изданието предупреждават, че има поне пет начина връзката да се окаже застрашена от финансови неволи. 

Поръчителството при заем може и да изглежда най-правилното нещо на света, когато любимият изпитва парични затруднения. Но трябва да се знае, че това не е просто подпис върху лист хартия. Този подпис може да ви донесе неприятни последствия, от които няма измъкване години наред.

Да приемем, че човекът до вас е прекрасна личност и е доказал, че на него може да се разчита. Но не трябва да се пропуска следният факт – има причина кредиторите да изискват поръчител за този човек. Ако не изкарва достатъчно, за да се класира за исканата сума самостоятелно, каква е гаранцията, че впоследствие ще може да си плаща вноските? А ако заради лоша кредитна история не може да тегли нов кредит без наличието на поръчител, това определено е лош предвестник. 

В крайна сметка, ако по една или друга причина вашият интимен приятел/ка спре да плаща вноските си (например раздяла между вас), на кредитната кука оставате вие. Банките не показват състрадание за загубена любов. Те си търсят дължимото. И при невъзможност да го търсят от титуляря, ще го търсят от вас. 
Друга опасна практика според Newsweek е, когато единият партньор се заеме с плащането на сметките на другия под формата на обща сметка или обща кредитна карта. Преди да се стигне до подобен ход, влюбените би трябвало да обсъдят в детайли кой, как и за какво ще плаща и спестява. 

„Мисля, че е естествено двойките да гледат на общото плащане на сметки като на начин да се сближат още повече”, коментира Адам Левин, съосновател на консултантския сайт за кредитиране Credit.com. „Но винаги трябва да се допуска възможността за раздяла. При такова развитие всеки от двамата трябва да е готов да поеме паричните си разходи (сметки, кредитни плащания и т.н), защото другият вече няма да го има, няма да запълва общата сметка”, препоръчва Левин.

Въвличането на роднини в решаването на финансови казуси пък е още по-опасно за бъдещето на една връзка. Без значение колко добре се разбира партньорът ви с вашите (и потенциални негови) роднини, вкарването на пари в уравнението си е директна покана за проблеми.

Дори самите те (роднините) да предложат да помогнат чрез пари или поръчителство, тази помощ едва ли ще си струва ежедневните притеснения какво би станало, ако нещо се обърка с връщането на заема или плащането на вноските по кредита.

Да се избърза с постигането на Американската мечта, също може да коства много на двама влюбени. Привързаността и силното желание за устроен живот често изиграват лоша шега.

Хората бързат да закупят първия си дом още преди сключване на брак. И тъй като необходимата голяма сума в брой трудно се намира, се стига до дългогодишен ипотечен кредит. Ако съществува дори и най-малкото съмнение, че партньорът ви може да „дезертира” от вашата любов и от вашите общи задължения към кредитните институции, по-добре премерете два-три пъти, преди да режете.

Липсата на предварителна подготовка за финансов изход от евентуален срив в отношенията между двама души също е сериозна предпоставка за бъдещи недоразумения. Любовта разцъфтява за миг и също толкова бързо може да увехне. За всички, от тийнейджъри до зрели възрастни, всяко ново влюбване изглежда като последно. До момента, в който се окаже предпоследно.

Затова от Newsweek съветват въпреки бързо биещите сърца и пърхащи мигли, влюбените да намерят начин да обсъдят навреме какво ще правят, ако финансовите им споразумения надживеят емоционалната обвързаност. 

Да, това не е най-романтичният разговор на света, но след него и двете страни ще почувстват сигурност, която може да се окаже решаваща за бъдещето им съжителство. Пък и в крайна сметка би направил една евентуална раздяла далеч по-малко жлъчна, а и е твърде вероятно да спести разкарването по съдилища.


източник: dnes.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати