29 Март 2024 г. Петък

Смятат. 1,15 - 2,70 лв. таван за такситата в София

2011-02-12 10:11:30

Между 1,15 и 2,70 лева се движат предложените пределни цени за таксиметров превоз на територията на София. 

В сряда парламентът промени закона за автомобилните превози, с което даде възможност общинските съвети да определят пределни цени на тарифата за таксиметров превоз, които ще могат да се актуализират минимум веднъж годишно.  

Столичната община разпрати писма до таксиметровите компании, извършващи превози на територията й, с искане за обратен отговор и предложение за пределна цена. До момента на питането на общината са отговорили  общо четири компании, които са и най-големите таксиметрови оператори в столицата.  

Според последните данни от дирекция "Транспорт" на общината 5 600 са жълтите автомобили в София, които са заплатили таксата от 50 лева и са с редовно разрешително за извършването на таксиметров превоз през тази година. Всяко 8 от 10 таксита е в компания за организирани таксиметрови услуги, сочи статистиката. 

В Столичната община са постъпили предложения от общо четири компании, като само една от фирмите е предложила пределна цена от 1,50 лв. на километър. Друга фирма е разделила пределните цени на две - за деня да е 1,15 лв. на километър, а за нощта - 1,35 лв. на километър.

Третата компания предлага пределна цена от 2,71 лв. за километър таксиметров пробег, като разчетът й е върху средния годишен пробег на едно такси - 80 хиляди километра, от които 45 процента са платени (с клиент). Според същите сметки средният  разход на автомобил е 9,77 л. на сто километра, а цената, която  се сочи като параметър е цената на литър бензин. 


В разчета за предложената пределна цена са включени и разходите по заплати на двама водачи плюс допълнителните разходи, които има едно такси. Четвъртата компания, която е върнала своя  отговор на общината предлага пределната цена да е умножената по две цена на най-евтиното гориво. Фирмата обаче не е уточнила какво да се има предвид - газ или бензин. Твърде възможно обаче е това да е цената на килограм природен газ (метан), тъй като голяма част от таксиметровите автомобили го ползват като гориво, а средната му цена в момента в София е между 1,20 и 1,30 лв. за килограм.

Разчети за пределната цена на километър таксиметров пробег прави и транспортното министерство, съобщава БТА.

Експертите са пресметнали, че цената на километър пробег е някъде около 1,90 лв.  В разчетите, на които е обоснована тази цена, влизат разходите за нов автомобил - лизингови вноски на година,  маркирането му, поставянето на таксиметровия апарат,  регистрацията му в метрологичния контрол, поставянето на GPS. 

Към тях се добавят и другите административни разходи, които има  един таксиметров автомобил - технически преглед, разрешително, изпити на водача, регистрация в "Пътна полиция", застраховки, месечната такса за радиостанция и пътна книжка, както и данъкът за превозното средство.  Заложената брутна заплата за водача на такси е 1 000 лева, среднодневният пробег е 200 километра, от които 40 процента е празен пробег, а горивото, залегнало в калкулациите, е бензин.

Заместник-кметът на София Любомир Христов отбеляза, че засега общината не е обсъждала определянето на пределен брой на таксиметровите автомобили за града. Пазарът е този, който определя какъв ще е броят на таксиметровите автомобили, не смятам, че механичното определяне  ще повлияе по някакъв начин на услугата в положителен план, каза той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати