27 Април 2024 г. Събота

МВР спасило Тото* от взрив в деня, когато гръмна Галерия

2011-02-12 09:36:54

По същото време когато гръмна бомба в София, службите са предотвратили взрив в Пазарджик. Това съобщи Цветан Цветанов - вицепремиер и министър на вътрешните работи пред „Дарик“.

Според него обаче това не е повод „да излизаме и да говорим”.

„Предотвратихме един взрив, който можеше да стане тази седмица. По същото време, когато беше взрива пред „Галерия”.

Взривното устройство, около 2,5 пъти по-голямо от избухналото в столицата, било заложено в централната част на Пазарджик.

Бомбата била пред дома на криминално проявен мъж от района, известен като Тото, уточни Цветанов.

„Ако започнем да предприемаме превантивни действия, тогава ще бъдем обвинени, че следим определени наши опоненти в публичното пространство”, обясни още Цветанов.

МВР шефът представи и справка за взривовете в годините на прехода у нас.

По думите му през 1994 г. са гръмнали 200 взривни устройства, през 1995 г. - 169, през 1996 г. - 174, през 1998 г. - 121, а на следващата година - 123. През 2000 г. са избухнали 161 взрива, а през 2010-а - 18. 

Според министъра тези цифри показват, че не е правилно да се говори за връщане към годините на прехода. „На тези, които днес говорят за връщане на годините в прехода, искам да кажа, че ние никога няма да позволим връщането в годините на прехода”, каза той.

Хипотезите за взрива в "Галерия" - криминален случай, конспиративен или терористичен

 

"Правим всичко възможно и сме концентрирали много ресурс действително да документираме и да задържим лицата, които са подготвили и които са извършили взрива пред редакцията на вестник „Галерия”, каза още той.

"Има няколко възможни хипотези, които в момента се разглеждат – криминален случай, конспиративен, терористичен – и към настоящия момент всички те са възможни. Възможна е и хипотезата хора, близки до „Галерия”, да са си сложили взрива сами.

Но нека да дадем възможност службите и оперативните звена да работят много задълбочено, защото това е много професионално подготвен взрив. Така е сложен, че всъщност е извън обсега на вътрешните камери, които са сложени в съответната редакция.

Това ме кара да мисля, че тези, които са подготвили този акт, са боравили с наличната информация с всичко това, което е като защита и сигурност в съответната сграда", поясни Цветанов.

През седмицата Яне Янев заяви, че зад взрива пред „Галерия” стоят хора от ДАНС. Макар че не пожела да конкретизира, той намекна, че това са хора от ДАНС, заемащи високи позиции. 

„Аз също считам, че тези, които са пребили Огнян Стефанов, сега са взривили и „Галерия”. Убеден съм в това”, каза той.

Твърденията на Тодор Великов, направени пред премиера Бойко Борисов, са лъжи, категоричен беше Янев.

В коментар министър-председателят обяви, че подобни действия като взрива пред редакцията на в. „Галерия” са били планирани пред Великов. 

Целта по думите на Борисов е да излезе, че властта атакува хората около вестника.

*Тото е псевдоним на криминално проявен мъж от Пазарджик

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати