28 Март 2024 г. Четвъртък

EUobserver: Софийската бомба показа на ЕС проблеми с корупцията и сигурността на границите

2011-02-12 09:22:55
Искането на Брюксел за пълно разследване на взрива пред софийския вестник "Галерия", публикувал записи, свързани с антикорупционната операция "Октопод" може да навреди на присъединяването на България към Шенген, коментира електронно издание EUobserver.

Вихрушка от спекулации се завъртя в четвъртък, когато взрив нанесе сериозни щети на сградата, в която се намира редакцията на "Галерия". Изданието уточнява, че това е вестник, който през последните седмици публикува поредица от подслушани разговори, разкриващи предполагаемо   покровителство и корупция сред висши държавни служители, включително министър-председателя Бойко Борисов.

"Ние сме наясно с експлозията, но не с обстоятелствата зад нея. Очакваме българските власти да разследват това до край и отговорните да бъдат изправени пред правосъдието", заяви говорителят на Европейската комисия Пиа Аренкилде Хансен.

Бомбата избухна само няколко часа преди четиримаеврокомисари, включително и еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, да пристигнат в българската столица, припомня EUobserver.

Изданието цитира изказването на главният редактор на "Галерия" Кристина Патрашкова, че взривът е "политически акт, целящ да ни сплаши". "Очевидно е, че нашият вестник е най-критичен към правителството", допълни Патрашкова.

Скандалът с изтеклите записи доведе до вот на доверие в парламента, който почти струва поста на Борисов, твърди електронното издание.

Той също подставя под съмнение стандартите за сигурност на границите на България, в момент на трескава лобистка кампания на България и съседната й Румъния да покажат, че могат да се присъединят към шенгенското пространство.

От своя страна, Борисов се пошегува с експлозията. "Поне се радвам, че бомбата е поставена професионално и няма ранени", заяви той по време на съвместен брифинг с еврокомисаря по здравеопазването Джон Дали, разказва изданието.

"В същото време не съм ни най-малко притеснен от този инцидент, който се случва в деня, когато четирима еврокомисари идват в България, защото е ясно за всички в Европа, че моето правителството наследи страна, в която се ширят организирана престъпност и корупция, и че ние сме направили много в последните месеци, за да се справим с тях."

Целта на операцията "Октопод" беше именно да покаже усилията на България в борбата с престъпността, които са от значение не само за членството в Шенген, но и за докладите на Брюксел за борбата с организираната престъпност, отбелязва EUobserver. Следващият доклад по механизма за сътрудничество и проверка трябва да излезе след няколко седмици.

Българки експерти казват, че и Брюксел, и София имат прекалено "бюрократичен" подход към проблема, цитира изданието.

"Бюрократи пишат доклади в Брюксел и казват, че направеното не е достатъчно, докато българските бюрократи на свой ред обещават да направят повече. Но нищо не се случва", каза Огнян Минчев от Института за регионални и международни изследвания – мозъчен тръст в София.

Брюксел е объркан от нивото на "проникване на криминални фигури в политиката и тайните служби" и е пасивен наблюдател на "мафиотските екшън-филми", които се развиват в страната, твърди Минчев. С ирония той отбелязва, че антикорупционните мерки може да навредят на върховенството на закона в България. Той смята, че Борисов има "добри намерения", но не винаги използва демократични средства, за да постигане целта си.

Коментарът на EUobserver е илюстриран със снимка на закачени да съхнат октоподи.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати