19 Март 2024 г. Вторник

Президентът на Египет Хосни Мубарак се оттегли

2011-02-12 09:00:55
Египетският президент Хосни Мубарак се е оттеглил от властта, съобщи "Ройтерс". Вицепрезидентът Омар Сулейман  заяви, че Висшият военен съвет ще поеме управлението в обръщение по държавната телевизия.

Армията ще разпусне правителството, както и двете камари на парламента, а начело на Военния съвет застава министърът на отбраната Мохамед Тантауи.

"В името на милостивия, състрадателен Бог, граждани, по време на тези изключително трудни обстоятелства, през които преминава Египет, президентът Хосни Мубарак реши да се оттегли от поста президент на републиката и предаде властта на Висшия съвет на военните сили. Нека Бог да благослови всички", се казва краткото изявление на Омар Сулейман.

Тълпата на централния площад "Тахрир" ликува и скандира "Хората свалиха режима", "Египет е свободен". Египтяните, които протестираха 18 дни срещу 30-годишния режим на Мубарак, се прегръщат, плачат, пеят, а пратениците на световните агенции в Кайро съобщават, че на "Тахрир" е изключително шумно и едва чуват собствения си глас.

По-рано днес високопоставен представител на управляващата партия заяви, че Мубарак и семейството му са напуснали Кайро и са заминали към резиденцията на курорта на Червено море Шармел-Шейх. Агенция "Ройтерс" съобщи, че очевидци са видели два хеликоптера да излитат от президентския дворец, пред който също имаше много протестиращи.

Тази сутрин египетската армия обеща, че демократичните реформи ще бъдат осъществени, но това не спря стотиците хиляди протестиращи да продължат с демонстрациите на "Тахрир".

Новината беше последвана от редица реакции от световни лидери.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън заяви, че подкрепя прехода към демокрация и свободни и честни избори, и че ЕС е готов да помогне на Египет.

Aмериканският президент Барак Обама се очаква да имаизявление за оставката на Хосни Мубарак окол 22.00 часа местно време. Той е бил информиран оставката на Мубарак и е гледал медийното покритие на събитията в Кайро от Овалния кабинет.

Основният опозиционен активист Moхамед ел Барадей е заявил пред "Асошиейтед прес"армията "в момента проучва ситуацията" и ще има нови изявления, разясняващи позицията й. В изчетения с монотонен глас текст са изказва благодарност на Мубарак "за саможертвата му във времена на война и мир" и се почита "духът на загиналите" демонстранти. Любопитно е, че военните не споменаха и дума за вицепрезидента Сулейман.

Последното по любопитен начин се свързва със статия на англоезичния в."Ал Ахрам", според който двете изявления в четвъртък вечер на Мубарак и Сулейман не са били съгласувани с армията. "Генерал Сафуат ел Заят - бивш високопоставен служител на разузнаването и член на Египетския съвет за външни отношения твърди, че речта на президента е била произнесена напук на желанието на армията и без военните да знаят какво ще каже той. Според него вицепрезидентът Омар Сулейман, който говори веднага след Мубарак, също е действал против волята на армията и без съгласуване с нея", пише "Ал Ахрам".

Държавната телевизия отстъпи пред хода на събитията и в момента препредава само телевизия "Ал Джазира". Преди седмица правителството беше забранило на телевизионния канал да работи в страната.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати