24 Април 2024 г. Сряда

Когато умни жени правят глупав избор на мъж

2011-02-11 08:05:22
Знаете, че той не е правилният мъж за вас. Защо, тогава, често се случва така, че една умна жена не може да зареже мъжа, когото, ако я попитате, не би искала дори да познава? 

Едно момиче разказва:

“Докато бях студентка, един, по-възрастен от мен, мъж ме покани да излезем. Ходихме на концерт и после у тях (нещо, което можех да предвидя). До сутринта знаех, че връзката е без всякакви изгледи за успех. Но вниманието му ме ласкаеше, а и бях без приятел в момента. Докато се усетя, от флирта за една нощ се оказах въвлечена в едногодишна връзка. Той дори говореше за брак. 

Точно тогава трябваше да го оставя и да избягам. Но вече бях привикнала към това положение. Най-малкото - имах среща в съботните вечери.

Незаинтересована, не се махнах оттам, докато веднъж той не вдигна ръка срещу мен по време на разногласие. Въпреки, че така и не ме удари, това беше точно тласъкът, от който се нуждаех.”

Всякакъв знак на злоупотреба (физическа или емоционална) е потенциален разрушител на една връзка. Същото се отнася и за зависимости от всякакъв вид – наркотици, алкохол, секс, хазарт. Но дори и без проблеми от този сорт, често откриваме, че продължаваме да бутаме напред една връзка, която е достигнала до задънена улица. Защо умните жени правят такива глупави избори?

Според специалисти, има 6 най-често срещани причини да оставаме с мъже, които просто не са за нас:

1. Семейството ми ме накара.
Да обвиняваме майка си, баща си, братята и сестрите си или кучето за нашите решения, е малко банално. Но, ако постоянно избираме грешните мъже, това има много общо с възпитанието и отглеждането ни, твърдят терапевтите.

Това, което се случва в семейството, оформя начина, по който виждаме себе си и света, нашите основни убеждения и поведението ни. След това отнасяме тези примери на поведение в зрялата си възраст. Така че едно момиче, което е израснало с мисълта: “Аз не заслужавам любов.”, е подсъзнателно привлечено от мъже, които не могат да посрещнат емоционалните й нужди. Това не я прави щастлива, но е удобно, защото е нещо познато.

Това е емоционалния еквивалент на въртележката за хамстери: Никога не получавате мъжа, независимо колко усърдно се опитвате. Но мисълта, че бихте могли да го получите, ако издържите само още малко по-дълго, ви кара да оставате в играта.

Жените са склонни да се занимават дългосрочно с такива глупости дори и само за едно моментно одобрение или проява на привързаност. Когато се случи – а това не е често – вниманието е почти като кислород за тях. То е всичко.

2. Няма да намеря по-добър.
Той е груб и извънредно критичен. Разваля срещите. Не се обажда. Играе си с вас. Забравя рождения ви ден. Но пък е изцяло ваш. Дали би имало разлика с някой друг?

Ехо?!? Самоуважението на някого май се нуждае от спешно кръвопреливане.

Можете да хвърлите вината и за това върху дисфункционалната семейна динамика. 

Когато една жена има връзка с абсолютен загубеняк, има символични неща, които излизат наяве. Обикновено жената не е получавала любов и привързаност от страна на родителите си. Затова, когато нещата не вървят добре, за нея е по-лесно да рационализира ситуацията и да поеме вината върху себе си. 

Това е един от най-разрушителните начини, по които жените саботират себе си в работата и връзките. Мислят си: “Е, поне е по-добре от нищо.”.

Ако не повярваме, че заслужаваме хубава връзка, се задоволяваме с по-малко от това, което наистина можем да имаме или което наистина искаме. Правим компромис със собствената си честност към себе си.

3. Не искам да бъда сама.
И ето го страха, че ще останете самотна стара мома, затова търпите по-дълго, отколкото трябва – заради погрешното чувство за самосъхранение.
Отбележете и това към семейните последици, особено, ако съобщението, което сте възприели, докато сте растели, е било: “Имаш нужда от мъж, който да се грижи за теб.”.
Страхът от самотата е сериозен фактор, който задържа хората в лошите връзки. Лежащото отдолу послание е, че не сте способни да се грижите за себе си сами. Затова започвате връзки с погрешния мъж.

4. Той ще се промени.
Да, да... Ама не! Жените заблуждават себе си с тази измислена приказка, откакто пещерните момичета са се събирали около огъня, оплаквайки се, че мъжете им са “такива неандерталци”.
Не разчитайте той да се промени по какъвто и да е съществен начин. Да подобрите гардероба и прическата му общо взето е най-доброто, което ще постигнете. (Въпреки че може да имате успех и по отношение на капака на тоалетната чиния.)
Но сериозните недостатъци? Или се научете да живеете с тях... или го напуснете. Това, което виждате, е това, което ще получите. Ако има някаква промяна, приемете, че това е небесен дар. Но не разчитайте на това.

5. Той има нужда от мен.
Ако някога е имало достатъчно голяма окова, която да ви държи вързани до загубеняк, това е тази: обичаме да имат нужда от нас. Жените са склонни да дават прекалено много на хора, които не отвръщат със същото. На всички ни е казвано, че не трябва да сме егоисти и да продължаваме да даваме, дори и да не ни дават обратно нищо.

Казваме на себе си, че сме крайно необходими. Или може би имаме основателни причини, че, ако се разделим, той ще започне да пие, да играе хазарт, да се депресира или самоубие. Но това, което наричаме “любов”, терапевтите отбелязват като “съ-зависимост”, “емоционална изнуда” и “упълномощаване”.

Ние биваме погълнати от нездравословни връзки, защото, да се грижим за живота на мъжа и да го обслужваме, ни кара да се чувстваме добре. Може да е трудно да оставите вината в миналото и да повярвате, че той ще се справи, че вие не сте единственото му спасително въже.

6. Сексът е феноменален.
Хормоналната вълна, която преминава през мозъка ви, когато правите главозамайващ секс, действа така, че ви привързва към партньора. Това е емоционално силно лепило. Но тази неврохимия може да се обърне срещу нас, когато се привържете към погрешния мъж. 

Само защото сте правила най-хубавия секс в живота си, не означава, че партньорът е най-подходящият за вас. И, ако се чувствате неловко или срамно от това, че много бързо сте стигнали до секс с този мъж, може да се изкушите да започнете връзка за оправдание.

Да останете или да си тръгнете?

Тези стъпки ще ви накарат да се замислите – при това честно – за състоянието на вашата връзка.

1. Потърсете в душата си. Задайте си тези въпроси:

- Наистина ли ме е грижа за този човек или връзката се е превърнала в навик?
- По-лесно ли е да остана, отколкото да направя усилие и да си тръгна?
- Чувствам ли, че него наистина го е грижа за мен? Или само аз правя усилия?
- Ще бъда ли изкушена да напусна, ако някой друг, който ме привлича, внезапно се окаже достъпен и мога да се измъкна от текущата си връзка, без негативни последствия, смущение, срам и обяснения? Ако си мислите “може би”, това би трябвало да ви говори нещо.

2. Направете си списък по отношение на коледните подаръци и връзките с мъжете.

Изяснете на себе си какво е наред (и какво не) във връзката ви. Това може да ви помогне да определите какво трябва да се промени във връзката, за да стане по-здравословна за вас. Затова направете като Дядо Коледа и проверете списъка си два пъти. И го обсъдете с мъжа до себе си. Може той да не е осъзнавал, че флиртуването с други жени ви опъва нервите. Необичайно е, но поне ще сте положили старание, преди да си тръгнете.

3. Проверете онлайн. Ако си мислите, че не можете да си намерите нищо по-добро, разгледайте няколко сайта за срещи. Дори няма нужда да си правите профил. Само се огледайте какво има наоколо. Симпатични мъже! Близо до вас!

Не че тези мъже ще ви отведат на белия си кон към залеза. Но, дори ако сте убедени, че морето е празно, всъщност ще видите, че има много риби в него.

4. Починете си. Отсъствието може да накара сърцето да стане по-любящо... или да ви покаже, че се справяте също толкова добре без този човек. И в двата случая има полза. 

5. Въздържайте се от случаен секс. Важно е да погледнете какво се опитвате да получите от това. Ако искате да срещнете мъжа на мечтите си и да живеете щастливо, случайния секс не е начин да формирате връзка, която има бъдеще.

6. Проверете реалността. Ако се притеснявате, че изоставянето на една незадоволителна връзка ще ви остави сами завинаги, поемете си дълбоко въздух и отстъпете от ръба. 

Терапевтите наричат това “катастрофизиране”. Представяте си абсолютно най-лошия сценарий и го въртите в главата си като нещо реално. Затова стойте мирно.

Погледнете в основните си убеждения: кое поражда този страх?. Наистина ли вярвате, че ще умрете, без някой да се грижи за вас? А семейството и приятелите, които ви обичат? И нямате ли собствени пари, с които да платите сметките си?

Изглежда един апартамент с котки в него не е съдбата, която ви очаква. И се справяте добре, грижейки се сами за себе си. Затова започнете да мислите как ще изглежда новия сценарий. Може би той ще покаже, че можете да сте щастливи и без връзка. Или че следващия мъж, с когото ще започнете да излизате, ще ви цени и уважава.
източник: tia.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати