24 Април 2024 г. Сряда

Шефът на ДАНС: От всяка служба може да изтече информация

2011-02-11 07:39:53

От всяка една служба е възможно да изтече информация. Във всяка служба съществува риск, въпросът е той да бъде сведен до приемливи нива. Това каза председателят на ДАНС Цветлин Йовчев, след като беше изслушан на заседанието на Комисията за контрол на ДАНС.

В петък депутатите от комисията посетиха ДАНС, за да проверят технически как става събирането, съхраняването и контрола върху използването на СРС-та.

По думите на Йовчев няма система, която е перфектна и да е изцяло защитена. Йовчев не коментира дали се оказва натиск върху ДАНС от определени лица или групи.

На въпрос дали той би поел персонална вина и отговорност, шефът на ДАНС Разбира се, че не всичко в ДАНС е окей и не може всичко да е на върха. ДАНС е структура, в която, в една или друга степен, имат отражение всички проблеми на обществото. Ние не сме изолирано явление. Не мога да кажа, че сме на върха, но се прави много в тази посока”.

„Говорим за нерегламентиран достъп до класифицирана информация, но аз все още не мога да кажа дали има такъв и въобще не споменавам за СРС”, каза още той.

Заместник-председателят на ДАНС Иван Драшков от своя страна заяви, че според него е невъзможно от агенцията да е изтекла класифицирана информация. Той все пак направи уговорката, че в ерата на техниката всичко е възможно. Не виждам причина за оставки в агенцията заради докладите на парламентарните комисии, коментира Драшков.

Той отказа да коментира думите на Алексей Петров, че е част от "Октопода", който е използван за дискредитиране на хора. С несериозни неща няма да се занимавам, три години слушам глупостите на различни хора, няма смисъл да ги коментираме, добави той.

 
В ДАНС  да се изградят технически възможности за самостоятелно прилагане на специални разузнавателни средства, препоръча парламентарната комисия за контрол на агенцията. Ротационният  председател на комисията Камен Костадинов посочи, че в момента ДАНС няма технически  възможности за използване на СРС и поради това използва  възможностите на Специализираната дирекция  "Оперативно-технически операции" (СДОТО) в МВР. В комисията са  установили, че няма нормативна регламентация за работата на тези изнесени работни места на СДОТО-МВР в ДАНС.


Нерегламентираното използване на акаунти води до размиване  на отговорността, посочи Костадинов. Ако в ДАНС има  самостоятелен терминал за мониторинг на телефонните разговори,  ще има по-строг контрол и ще е ясно кой носи отговорност,  съответно ще има по-малки възможности за нерегламентирано  използване на класифицирана информация, подчерта той.  
 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати