27 Април 2024 г. Събота

"Галерия": Структури, близки до властта и сенчестата икономика, са отговорни за взрива

2011-02-10 16:18:54
Изпочупени стъкла, изкъртени врати, паднала мазилка и разбити масивни каменни стълби. Сред този декор и няколко часа след взрива пред редакцията на в. "Галерия" Кристина Патрашкова (съсобственик и главен редактор на вестника) и нейният заместник Явор Дачков бяха решили да дадат пресконференция. По същото време отпред около десетина души се бяха събрали на протест с искане за оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов. Някои от тях носеха знамена на РЗС, други бяха  с националния флаг, а трети държаха плакати, изписани с един и същ почерк, на които пише "Долу Цв.Цв.", "Не ви искаме", "Оставка на Цветанов".

Сред скромната група имаше и симпатизанти на новосъздадената партия "Нова сила", която миналата седмица заяви, че подкрепя кандидатурата за президент на Алексей Петров.

Сериозни щети бяха нанесени на прозорците на кооперацията срещу входа на редакцията на вестника, както и на два автомобила, паркирани в близост до мястото, където е била сложена бомбата.

В стаите със стъкла и отломки зам. главният редактор на вестника Явор Дачков заяви, че има предположения, които няма да сподели, защото нямал доказателства. "Мога да кажа, че идва от структури, които са еднакво близки както до властта, така и до сенчестата икономика и които имат интерес разкритията във вестник "Галерия" да бъдат спрени."

Според него това е акция за сплашване не само на вестник "Галерия", но и на информатори на изданието,"хора, които са готови да направят още разкрития за срастването на властта с организираната престъпност". Този опит за сплашване няма да успее. Няма да се уплашим, надявам се и нашите източници няма да се уплашат", заяви още Дачков. Той каза, че по-скоро ще си вземе охрана срещу Бойко Борисов, отколкото да поиска такава.

Дачков разказа, че вчера е имал важна среща с информатори, които били готови да застанат с лицата си и да разкрият информация за покровителството над контрабандата през годините. Тази информация щяла да засегне членове на комисията за контрол на ДАНС от всички партии – Христо Бисеров, Иван Костов, Димитър Дъбов. Информаторите е трябвало да говорят днес, освен това имали данни за трафика на наркотици и за цялостна обвързаност на политици с мафията. Явор Дачков категорично отказа да даде повече информация.

Аз не съм поръчал взрива. И аз не съм. И Алексей Петров не е.

Дачков заяви, че е "потресен" от версията, че взривът е бил за самореклама. "Това е неописуемо, не мога да го квалифицирам. И показва нивото на журналистиката в България." "Аз не съм го поръчал", каза Дачков, след което същото повтори и Кристина Патрашкова.
"Малоумно ми се вижда, когато става ясно, че всички обвинения срещу Алексей Петров са скалъпени, той да влиза в ситуация с взрив", заяви Дачков, като уточни, че не защитава бившия съветник от ДАНС. "Има голяма разлика между Алексей Петров и Бойко Борисов и тя е, че Борисов е премиер, а Алексей Петров е подсъдим."

А Волен Сидеров?


Главният редактор на "Галерия" Кристина Патрашкова разказа, че й се обадил собственикът на телевизия СКАТ Валери Симеонов и лансирал своя версия за взрива. Според него причината е, че в последния си брой в. "Галерия" е публикувал речи на лидера на "Атака" Волен Сидеров срещу Бойко Борисов от времето, когато Сидеров не е подкрепял премиера. Когато тези изказвания за пръв път били пуснати по СКАТ, офисите на телевизията в Бургас и Варна били атакувани и разбити.

Според Патрашкова Борисов знае кой е поставил взрива и трябва да го назове. Тя определи като възмутително липсата на какъвто и да било коментар по случая от страна на вътрешния министър Цветан Цветанов.

"Протестирам, защото съм гладен"

Минчо стои отпред, държи един от плакатите "Долу Цв. Цв" и не си говори с останалите. Протестира, защото е гладен, защото няма пари. Чул че нещо се е случило - "някакъв взрив", и решил да дойде. Ще ходи всеки път, като "има нещо подобно".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати