24 Април 2024 г. Сряда

Преотдаване на наетите складове е новата пазарна ниша

2010-07-10 15:21:25
Различен тип предлагане на логистични площи се появи на пазара през първата половина на годината. Собственици на такива  центрове, които свиват дейността си, преотдават площи на партньори и доставчици.

Това показват проучванията за първата половина на годината на компаниите Colliers и Forton (която е представител на Cushman&Wakefield за България). Официалното предлагане на подобен тип имоти и сключването на този тип сделки е рядкост, но въпреки това създава конкуренция за съществуващите площи под наем, посочиха от Colliers.

Търсенето в момента на индустриални и логистични площи се генерира от компании, които консолидират бизнеса си на една локация или увеличават пазарния си дял за сметка на преките си конкуренти, коментира ситуацията Христо Асенов, мениджър "Земя и индустриални площи" в MBL/CBRE. Основните клиенти на пазара, които търсят площи, са дистрибуторите на бързооборотни потребителски стоки (FMCG) и водещите оператори на световни модни марки.

Фармацевтичните компании също са активни, но специфичните им изисквания не могат да бъдат удовлетворени от наличните спекулативни площи. По тази причина те ползват помещения, изградени по тяхна поръчка, коментираха от Colliers. Според Forton компаниите от преработващия и технологичния сектор, както и такива, които са изнесли и нас производството си, имат ръст на обороти от 20-30%, което е позитивна тенденция.

Очакванията ни са към края на годината и началото на следващата тези компании да излязат активно на пазара, като това ще даде тласък на реализацията на проектите за индустриални паркове, които засега остават на хартия, каза Александър Танев, мениджър "Логистични площи" във Forton.

Друга тенденция, която се забелязва в условията на криза, е, че фирмите все повече се фокусират върху основния си бизнес, като изнасят логистичните дейности към подизпълнители. Това влияе положително върху дейността на логистичните оператори, обясниха от Colliers. От компанията посочват, че едновременно с това се наблюдава все по-голяма сегментация сред доставчиците на логистични услуги, които съсредоточават дейността в дистрибуция и транспорт.

Сривът на чуждите инвестиции до нивата от 2003-2004 г. влияе негативно на пазара на индустриални и складови площи и в момента много текстилни бизнеси се изнасят към Далечния изток, смята Христо Асенов. Според него това ще представлява сериозен структурен проблем за българската икономика през следващото десетилетие.

Общият обем модерни индустриални и логистични площи в София, Пловдив, Варна и Бургас е нараснал с 3% през първото полугодие на 2010 г. и вече надхвърля 3 млн. кв.м, по данни на Colliers.
Новите попълнения на пазара в София през тази година идват основно от Transkapital, DB Schenker, дистрибуционния център на "Билла" и STAD. Във Варна са построени нови 17 хил. кв.м, а в Бургас - 22 хил. кв.м логистични и индустриални площи по данни на Colliers.

Темпът на усвояване на нови площи се забавя значително спрямо края на миналата година, отбелязват компаниите и дават различни данни. Според Colliers през първото полугодие на годината са били наети 15 хил. кв.м спекулативни площи в София основно в Sofia Airport Center, Universal logistics, Transcapital. 

През първите три месеца на 2010 г. са усвоени 110 хил.  кв.м, докато през второ тримесечие на годината едва 26 хил. кв.м в София, показват данните на MBL/CBRE. Средният размер на площите, търсени от компаниите, е 1000 кв.м, като в бъдеще се очаква да нарасне. Най-често договорите за наем се сключват за период от 3 години, като таксата за обслужване е в размер на 0.5-0.7 евро/кв.м месечно, сочат данните на Colliers.

Слабото търсене оказва натиск върху наемните цени и през първата половина на 2010 г. те продължават да падат, отбелязват компаниите (виж графиката). Спадът на наемите в Пловдив, Варна и Бургас през последното полугодие е по-висок, отколкото в София, която държи по-стабилни нива. Няма спад на цените на малките складови площи от 200 - 500 кв.м и те държат нива от 5-5.5 евро/кв.м, посочват MBL/CBRE.

Colliers прогнозира спадът да продължи до края на годината, като ще бъде незначителен.
Заради малкото нови строящи се обекти към края на 2011 г. и началото на 2012 г. ще има недостиг на логистични и индустриални площи, което може да доведе до леко покачване на цените, прогнозира Александър Танев от Forton.

Според него това може да има негативен ефект върху конкурентоспособността на компаниите, опериращи в страната, спрямо Румъния и страните от Централна Европа. Като цяло България остава интересна и привлекателна дестинация за изнасяне на производството и интересът на клиентите на нашия партньор Cushman&Wakefield расте, като в момента работим по няколко значими проекта, каза Танев.

Тенденции на пазара на логистични и индустриални площи

Собственици на логистични центрове, свиващи дейността си, преотдават площи на партньори и доставчици

Дистрибуторите на бързооборотни потребителски стоки, модни оператори и фармацевтичните компании движат пазара

Компаниите все повече се фокусират върху основния си бизнес, като изнасят логистичните дейности към подизпълнители

Все по-голяма сегментация сред доставчиците на логистични услуги, които съсредоточават дейността в дистрибуция, транспорт и темперирана логистика

Слабото търсене сваля нивата на наемите
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати