27 Април 2024 г. Събота

Взрив пред редакцията на в. "Галерия" в София (обновена)

2011-02-10 15:00:20
Взривно устройство е избухнало около 5:20 часа тази сутрин в сграда в центъра на София, където под наем се намират редакцията на вестник "Галерия" и на издателство "Милениум", съобщи БНТ.

Издателството е на Недялко Недялков (синът на поета Недялко Йорданов) и е известно с поредицата за убийствата на престъпни босове. "Галерия" пък е сочена за близък до бившия служител на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и обвинен за глава на престъпната групировка "Октопод" Алексей Петров. В последните седмици именно този вестник разпространипоредицата аудиозаписи, за които се твърди, че са от разговори на шефа на митниците Ваньо Танов с премиера Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков и заместника му Владислав Горанов. 

Недялко Недялков заяви пред БНТ, че първият етаж е за в. "Галерия" и бомбата е пред тяхната врата.

"Съвсем нормално и ясно е - това е заради разкритията на вестника за правителството. Ние сме под наем и отдаваме на вестника един от етажите. Не ме пускат още в сградата и виждам само счупени прозорци. Момчето от охраната е имал късмет, защото е леко ранен от излетялата към него врата",  разказа Недялков.

По-късно в ефира на БНТ и Би Ти Ви главният редактор на "Галерия" Кристина Патрашкова също свърза взрива с публикациите на вестника и най-вече с изнесените от редакцията записи. Тя отбеляза, че днес, 10 февруари, се навършва точно една година от показния арест на Алексей Петров.

"Убедена съм, че това е политически акт. "Галерия" е най-критичният вестник към властта. Аз чакам сега да видя кога министър Цветанов ще се изкаже за този взрив и по какъв начин. Неговата реакция е най-важна, а такава засега няма", добави Патрашкова.

От МВР не потвърждават, че взривът е бил за вестника.

Взривното устройство е самоделно, поставено е пред сградата на бул. "Цариградско шосе" 17 , а при инцидента няма пострадали, съобщи агенция "Фокус".


Отцепено е локалното платно на булеварда в посока Орлов мост, включително подлеза. Според журналисти от сутрешния блок на БНТ експлозията е била толкова силна, че са я чули в сградата на "Сан Стефано".

"Данни за пострадали лица няма, въпреки че при първоначално подадения сигнал към мястото е насочена и линейка. Сега чувам, че охранителят се оплаква от охлузване на крака, ще му бъде оказана помощ, ако това наистина е така", каза директорът на СДВР комисар Валери Йорданов, цитиран от агенция "Фокус". Той заяви, че експертизата ще покаже каква е била мощността на бомбата. Първоначално може да се каже, че е била 400 грама тротилов еквивалент. "Още е рано да се каже, все пак експертизата ще уточни точно типа на взривното вещество и с какъв еквивалент е било, но първоначално количеството е около това", каза той.

Взривът е на "Цариградско шосе", където след часове се очаква да минат автомобилите на пристигащите у нас четирима еврокомисари, сред които е европейският комисар по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

Днешния брой на "Галерия" е с колаж на Иван Славков и премиера Борисов на първа страница и заглавие "Батето: Бойко - на прокурор!"

За 15ч. е насрочена пресконференция на редакционния екип на "Галерия".

Фотогалерия от мястото на взрива

Реакции:

Бойко Борисов, министър-председател:

"Въобще не ме учудва. Радвам се, че са го поставили професионално и не са убили хора."

Аню Ангелов, министър на отбраната:
"Взрив на централен булевард в столицата намирисва на терористичен акт, но не мога да кажа дали това е така. Считам, че всяко посегателство върху човешкия живот е терористичен акт, тъй като всява паника в населението и понякога целите му са различни, но ефектът от него е един и същ."

Цецка Цачева, председател на Народното събрание:

"Днешният взрив в столицата е изключително неприятен акт в деня, в който на посещение в България пристига еврокомисарят по сигурността."

Красимир Велчев, председател на парламентарната група на ГЕРБ:
"Взривът пред вестник "Галерия" не е акт срещу медията, а срещу държавата. Не е случайно съвпадение залагането на устройството и посещението на четирима еврокомисари у нас. Притеснява ме това, че такъв акт много трудно ще бъде разкрит, защото  е направен от професионалисти. Този път не просто някой се е ядосал на вестника. Сигурен съм, че това е организирано и е мислено много добре."

Сергей Станишев, БСП:
"Има две възможни интерпретации за взрива. Едната е, че МВР  и правителството не могат да гарантират елементарна стабилност и спокойствие на гражданите и защита на тяхната собственост и права. Другата версия е свързана с това, което подсказа директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов във вътрешната комисия, че някои служби действат, използвайки методи на бандитски групировки."

Иван Костов, ДСБ:
"Тези, които атакуват правителството, имат изгода от този взрив и в момента сигурно потриват доволно ръце."

Лютви Местан, ДПС:
"Негативният ефект е непреодолим, но може да бъде минимизиран само ако много бързо, с много решителни действия специализираните органи разкрият извършителите и мотивите, които стоят зад този акт."

Кирил Добрев, БСП:
"Искам да знам какво се случва в държавата. Вчера беше запален домът на бившия шеф на ДАНС – Петко Сертов. Днес - бомба срещу голям вестник, без значение какъв е той. Да, опозиционен... Питам - кога ще бъде бомбата на "Позитано"? Въпросът ми е - в кои години се връщаме, в годините на мутрите, когато Бойко беше охранител, или в годините, когато беше главен секретар на МВР? Оставка на ръководството на МВР."

Иван Бояджиев, експерт по сигурността към Столична община:
"Не се знае как е задействано самоделното взривно устройство, това ще се разбере, след като службите за сигурност направят своите разчети и проверки, но то е насочено преди всичко за сплашване в този вид, в който е сложено сега и е взривено. Доброто в случая е, че взривът е ударил прозорците и не е имало хора наблизо, които да пострадат."

Съюзът на българските журналисти:
"Независимо от редакционната политика на отделна медия нищо не може да оправдае атентата срещу редакцията на в. "Галерия". Освен дискредитирането на България днешният вандалски акт цели също да даде повод за промяна в отношението към колегията, а защо не и основание за драстични промени в съществуващата нормативна уредба в ущърб на журналистическата професия. СБЖ ще информира за случилото се своите партньори от Европейската федерация на журналистите и Международната федерация на журналистите, както и за зачестилите в последно време опити да се контролират или противопоставят медии и журналисти".

 

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати