24 Април 2024 г. Сряда

Явор Дачков: Не искам Бойко да ме пази, а някой да ме пази от Бойко Борисов!

2011-02-10 14:58:05

Аз не искам Бойко да ме пази, а някой мен да ме пази от Бойко Борисов.

С този гневен тон Явор Дачков коментира думите на премиера Бойко Борисов, който заяви, че дори да сложи охрана на служителите от вестник "Галерия" те ще заявят, че властта ги следи.

На пресконференция в разрушения офис на в-к "Галерия" заместник главният редактор коментира ситуацията след взрива в сградата, където се помещава медията.

На въпрос – в самата редакция нанесени ли са някакви щети и днес ще работите ли, Явор Дачков заяви: Огромни, няма да работим, ще трябва да се местим.

"Първият етаж е обезобразен във вътрешността му, имало е човеквътре, който е щял да загине и по чудо се е отървал от смъртта. Бомбата е била изключително силна, много мощна. Това не е просто бомба за сплашване, това е било бомба за убиване, тъй като предполагам хората, които са я слагали, са ни проследявали или са проследявали живота в редакцията и много добре са знаели, че вътре има човек. Неговата кола беше паркирана точно пред входа. Колата му също е обезобразена и той пак ви казвам е оцелял по чудо”, каза Явор Дачков.

Запитан дали има предположения откъде идва атаката срещу тях, Явор Дачков отговори: „Аз имам предположения, но няма да ги казвам, защото нямам доказателства за това, но мога да кажа, че идва от структури, които са еднакво близки както до властта, така и до сенчестата икономика и които имат интерес разкритията във вестник „Галерия” да бъдат спрени”.

Главният редактор Кристина Патрашкова пък заяви, че се изумява, че се поставя въпросът дали те сами не са си поставили взривното устройство.

"Колеги, все едно вие ни обвинявате, че сме убийци, възкликна тя. Ако вашата редакция бъде взривена, аз ви уверявам, че никой от "Галерия" няма да напише, че сте си го направили сами. Изумявам се, че в този момент отсъства журналистическа солидарност", каза Патрашкова.

Тя заяви, че през последните месеци журналистите са се занимавали повече с източниците на изнесените от тях скандални материали за властта, отколкото с тяхното съдържание. Патрашкова каза, че вчера Явор Дачков е имал важна среща с информатори.

През последните няколко месеца вестникът публикува записани разговори между премиера Бойко Борисов и директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов. В миналия си брой "Галерия" пък публикува разследване, в което посочи депутата от ГЕРБ Иван Петров като наследник на най-големия контрабандист в страната Иван Тодоров - Доктора.

Кристина Патрашкова продължи коментара си като цитира въпроса на Иван Костов от тази сутрин: "Защо Цветан Цветанов не беше първият човек, който да се появи тук?".

"Телевизиите отразихте неговата отвратителна рекламна акция, отвратително евтино театро, което той изигра, когато отиде да открива там някакъв митнически пункт заедно с Ваньо Танов, с когото очевидно е в изключително сложни отношение. Театрално се прегърна и разцелува. Той се появява навсякъде, той просто ви е репортер на повечето телевизии. Защо той не се появи тук, защо той не разследва, защо не се обади. Няма значение, че не ни обича, че пишем срещу него. Защо не се обади премиерът Борисов. Ако това се бе случило с някои от вашите медии, те щяха да ви се обадят. Щяха да бъдат там", заяви Патрашкова.

Според нея става въпрос за сплашване.

"Най-голям интерес да бъдем сплашени имат хората от властта. Не казвам, че те са дошли тук с бомбите, но те имат интерес. Не казвам, че са поръчали атентата. Те имат интерес ние да бъдем притеснени", категорична е главната редакторка на "Галерия".

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати