27 Април 2024 г. Събота

ЕС разсекрети докладите за готовността ни за Шенген

2011-02-10 08:12:14

Докладите за напредъка на България и Румъния по присъединяването към Шенген от декември 2010 г. са разсекретени.Това съобщиха от комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП, заета с изготвянето на становище.

По този начин депутатите от комисията ще могат свободно да се запознаят с докладите, за да изготвят становището си преди решението на ЕП по въпроса с разширяването на Шенген. Докато бяха секретни, документите бяха достъпни само по строга процедура.

Това стана причина на последното заседание на комисията да бъде взето решение изготвянето на становище да бъде отложено, но не по-късно от 2 май. Депутатите приеха, че ако до тази дата документите останат с гриф за поверителност, те ще приемат становище, без да го съобразяват с резултатите от проверките по Шенген за двете страни.

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Мария Неделчева отбеляза, че в случая с Шенген ЕП има консултативна, но задължителна функция, предаде БТА.

"Това, което има като забележки в докладите, е много добре познато, правителството говори по тези въпроси с европейските партньори и с обществото в България", добави тя.

Евродепутатът посочи, че действия за преодоляване на забележките са заложени и в основната им част са изпълнени, според плана за действие.

"До средата на март се надявам всички технически критерии за присъединяването ни да бъдат изпълнени, посочи Неделчева. В ЕП се надяваме до края на март процесът по оценка да приключи, а през април комисията да изрази становище", допълни Мария Неделчева.

Това е първият случай, когато се разсекретяват технически доклади за Шенген. Тези доклади винаги са били класифицирани, но от ЕП твърдят, че през 2007 г., когато осем източноевропейски страни се присъединиха към Шенгенското споразумение, евродепутатите са получили повече информация, отколкото сега в случая с България и Румъния.

Досега страните членки на ЕС ограничаваха достъпа до докладите и позволиха само на някои парламентаристи от ЕП да се запознаят с тях. Но ЕП оспори това решение и заяви, че не може да даде консултативно одобрение, без да има достъп до информацията.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати