20 Април 2024 г. Събота

Взрив пред редакцията на в."Галерия" в София

2011-02-10 07:35:45
Взривно устройство е избухнало около 5:20 часа тази сутрин в сграда в центъра на София, където под наем се намират редакцията на вестник "Галерия" и на издателство "Милениум", съобщи БНТ.

Издателството е на Недялко Недялков (синът на поета Недялко Йорданов) и е известно с поредицата за убийствата на престъпни босове."Галерия" пък е сочена за близък до бившия служител на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и обвинен за глава на престъпната групировка "Октопод" Алексей Петров. В последните седмици именно този вестник разпространипоредицата аудиозаписи, за които се твърди, че са от разговори на шефа на митниците Ваньо Танов с премиера Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков и заместника му Владислав Горанов. 

Недялко Недялков заяви пред БНТ, че първият етаж е за в."Галерия" и бомбата е пред тяхната врата.

"Съвсем нормално и ясно е - това е заради разкритията на вестника за правителството. Ние сме под наем и отдаваме на вестника един от етажите. Не ме пускат още в сградата и виждам само счупени прозорци. Момчето от охраната е имал късмет, защото е леко ранен от излетялата към него врата" разказа Недялков.

По-късно в ефира на БНТ и Би Ти Ви главният редактор на "Галерия" Кристина Патрашкова също свърза взрива с публикациите на вестника и най-вече с изнесените от редакцията записи. Тя отбеляза, че днес, 10 февруари, се навършва точно една година от показния арест на Алексей Петров.

"Убедена съм, че това е политически акт. "Галерия" е най-критичният вестник към властта. Аз чакам сега да видя кога министър Цветанов ще се изкаже за този взрив и по какъв начин. Неговата реакция е най-важна, а такава засега няма", добави Патрашкова.

От МВР не потвърждават, че взривът е бил за вестника.

Взривното устройство е самоделно, поставено е пред сградата на бул. "Цариградско шосе" 17 , а при инцидента няма пострадали, съобщи агенция "Фокус".


Отцепено е локалното платно на булеварда в посока Орлов мост, включително подлеза. Според журналисти от сутрешния блок на БНТ експлозията е била толкова силна, че са я чули в сградата на "Сан Стефано".

"Данни за пострадали лица няма, въпреки че при първоначално подадения сигнал към мястото е насочена и линейка. Сега чувам, че охранителят се оплаква от охлузване на крака, ще му бъде оказана помощ, ако това наистина е така", каза директорът на СДВР комисар Валери Йорданов, цитиран от агенция "Фокус". Той заяви, че експертизата ще покаже каква е била мощността на бомбата. Първоначално може да се каже, че е била 400 грама тротилов еквивалент. "Още е рано да се каже, все пак експертизата ще уточни точно типа на взривното вещество и с какъв еквивалент е било, но първоначално количеството е около това", каза той.

Взривът е на "Цариградско шосе", където след часове се очаква да минат автомобилите на пристигащите у нас четирима еврокомисари, сред които е европейският комисар по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом. 

 

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати