26 Април 2024 г. Петък

Четирима еврокомисари идват на посещение в България

2011-02-10 06:40:05
Четирима еврокомисари ще посетят страната ни днес и утре. Това са комисарят за вътрешни работи Сесилия Малмстрьом, комисарят по здравеопазването Джон Дали, комисарят по финансово планиране и бюджет Януш Левандовски и комисарят по промишлеността и предприемачеството Антонио Таяни, който е и заместник-председател на ЕК. 

Европейският комисар за вътрешни работи Сесилия Малмстрьом ще бъде на посещение в България на 10 и 11 февруари. Програмата й предвижда срещи с президента на България Георги Първанов, с министър–председателя Бойко Борисов, с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, с министъра на правосъдието Маргарита Попова и с министъра на външните работи Николай Младенов. 

Комисар Малмстрьом и министър-председателят Бойко Борисов ще дадат съвместна пресконференция в Министерския съвет. Комисар Малмстрьом ще се срещне и с членове на Комисията за вътрешна сигурност и обществен ред, Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика и Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските в Народно събрание. 

Еврокомисарят ще проведе срещи с представители на неправителствени организации и бизнеса и ще посети граничния контролно-пропускателен пункт Капитан Андреево на българо-турската граница.

Министър-председателят Бойко Борисов ще разговаря с еврокомисаря по здравеопазване Джон Дали, който пристига на официално посещение в България на 10 февруари. Срещата между премиера Бойко Борисов и Джон Дали ще се проведе в Министерския съвет. На срещата ще присъства и министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов. 

Преди това министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов ще представи от 11 часа, Българската агенция по безопасност на храните. На представянето се очаква да присъства и европейският комисар по здравеопазването Джон Дали, който да даде официален старт на дейността на агенцията. Еврокомисар Дали ще участва и в конференция за електронното здравеопазване. 

Н.Пр. Джон Дали става еврокомисар, отговарящ за здравеопазването и защитата на потребителите през февруари 2010 г. Кариерата му в малтийското правителство стартира през 1987 г., като първо влиза в Камарата на представителите от листата на Националистическата партия (1987), работи като парламентарен секретар по индустрията (1987-1990), министър на икономиката (1990-1992), министър на финансите (1992-1996, 1998-2003), министър на социалната политика (2008-2010). 

Дали е работил и в частния сектор в Малта и чужбина, както за отделни компании, така и като независим консултант.
Европейският комисар по финансово планиране и бюжет Януш Левандовски ще бъде на посещение в България на 10 и 11 февруари. Днес програмата му предвижда среща с министър-председателя Бойко Борисов. 

На 11 февруари комисар Левандовски ще се срещне с вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. След срещата двамата ще дадат кратък брифинг в сградата на Министерство на финансите. Еврокомисарят ще проведе среща и с членове на Комисията за бюджет и финанси и с Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в Народното събрание. 

По повод визитата на европейския комисар по финансово планиране и бюджет Януш Левандовски, Атлантическият клуб в България организира лекция на тема “. 

Левандовски е бил председател на комисията по бюджети на Европейския парламент от 2004 до 2007 г. и неин заместник- председател от 2007 до 2009 г. През 2009 г. поема длъжността като комисар от страна на Полша във втората комисия на Барозу.

Заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по промишлеността и предприемачеството Антонио Таяни пристига в България на 11 февруари за участие в конференция на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма на тема „Електромобилите – предизвикателствата пред новата мобилност”. 

Тя ще се проведе в столичния хотел „Хилтън”. Специално за форума в страната пристигат еврокомисарят, както и министри и посланици от ЕС и Азия. 

Програмата му предвижда също среща с министър-председателя Бойко Борисов и с ресорния министър Трайчо Трайков, съобщава Агенция „Фокус”.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати