19 Април 2024 г. Петък

В света се надига Е-7 - новата икономическа сила

2011-02-09 13:51:09
Глобалната финансова криза ускори преразпределението на силите на световната икономическа сцена и нововъзникващите страни се превръщат във фактор, чиято икономическа мощ все по-бързо нараства, показва изследването "Светът през 2050" на консултантската компания "ПрайсуотърхаусКупърс" (PricewaterhouseCoopers, PwC).

До 2050 г. световната икономическа карта вероятно ще бъде кардинално преначертана. Водещото трио ще се състои от Китай, САЩ и Индия, а в топ 10 ще има само четири от настоящите лидери – САЩ, Япония, Германия и Великобритания.

Ще се формира нова водеща група държави, която експертите наричат Е-7 (от английското emerging - нововъзникващи). В нея ще влизат Китай, Индия, Бразилия, Русия, Мексико, Индонезия и Турция. Днес те са нововъзникващи икономики, но само след десетилетие - към 2020 г., ще бъдат по-големи от настоящата група Г-7 - САЩ, Япония, Германия, Великобритания, Франция, Италия и Канада. Към 2042 г. Русия ще изпревари германската икономика.

Като изчисляват националния БВП на 20-те най-големи икономики по паритет на покупателната способност, специалистите от PwC стигат до извода, че до 2020 г. страните от Е-7 вече ще са изпреварили Г-7. До 2020 г. Китай ще бъде най-голямата икономика в света, а три десетилетия по-късно зад нея ще се нареди индийската.

БВП, изчислен чрез паритета на покупателната способност (PPP), е показател, при който се елиминират разликите в цените в отделните държави и се приравнява покупателната сила на националните валути. Използването на този показател се налага, защото като цяло ценовите нива в развиващите се страни са значително по-ниски, отколкото в развитите, така че при БВП, изчислен чрез паритета на покупателната способност, различията намаляват, отбелязват експертите от "ПрайсуотърхаусКупърс".

Световният икономически ред ще се променя по-бавно, но все така неотклонно, когато стопанствата се измерват по пазарния валутен курс. Смята се, че този показател по-добре отразява относителния размер на дадена икономика, тъй като при него не се премахват разликите в цените. По този показател Е-7 ще изпревари Г-7 до 2035 г., когато китайската икономика вече ще бъде изместила настоящия лидер САЩ, а индийската ще бъде третата в света и над четири пъти по-голяма от японската (виж графиката).

До 2050 г. Австралия и Аржентина може да излязат от списъка на Г-20, а местата им ще бъдат заети от Виетнам и Нигерия. Виетнам ще бъде страната с най-голям среден годишен растеж – 8.8%, следвана от Индия, Нигерия и Китай съответно с 8.1%, 7.9% и 5.9% и далеч пред САЩ (2.4%) и Германия (1.3%), твърдят специалистите от PwC. До 2050 г. Индонезия може да се изкачи от шестнадесето място по размер на БВП, което тя заемаше през 2009 г., на осмо място, изпреварвайки през следващите 40 години не само Италия, но и Франция, Великобритания и дори Германия.

Очертаващото се превъзходство на Китай и Индия в много отношения е завръщане към историческото статукво преди индустриалната революция в края на XVIII век и XIX век, когато почти половината от БВП и от населението в света са били съсредоточени в двете държави. Революцията доведе до промяна на световните икономически сили в полза на Западна Европа и САЩ и сега настъпва обратният процес.

Промените в световния икономически ред поставят нови предизвикателства, но и възможности пред участниците в световното стопанство. Бързото развитие на потреблението в големите нововъзникващи икономики заедно с разрастващата се средна класа разкриват нови възможности пред западните компании. Конкуренцията на тези пазари обаче ще бъде висока, задачата на компаниите ще бъде трудна, те ще трябва да правят големи инвестиции, без които ще изпаднат в бавната лента на историята, предупреждават консултантите от PwC.

Със сигурност прогнозите им съдържат немалка доза гадаене с "кристалната топка", но тенденцията е ясно очертана – нововъзникващите страни ще продължат да се развиват по-бързо от западните им партньори.

Скокът на индийския тигър

Най-съществен ръст на дела в световния БВП, изчислен по пазарни валутни курсове, ще отчете не Китай, а Индия. През 2009 г. делът й бе едва 2%, но до 2050 г. ще достигне 13%. Страната има потенциал да бъде най-динамично развиващата се голяма икономика през следващите 40 години.
В "ПрайсуотърхаусКупърс" очакват през следващото десетилетие темпът на растеж на индийската икономика да изпревари китайския, тъй като Индия разполага със значително по-младо и по-бързо разрастващо се население в трудоспособна възраст.

Страната обаче ще може да усвои изцяло своя потенциал само ако продължи да следва започнатата преди две десетилетия политика за стимулиране на ръста. Приоритетите й в бъдеще трябва да бъдат по-голяма отвореност към външната търговия и инвестиции, съществено увеличаване на инвестициите в транспортната и енергийната инфраструктура и подобряване на образованието, особено сред жените от селските райони.

Вероятно ще настъпи промяна в двигателите на индийския растеж - страната ще стане по-малко зависима от аутсорсинга и ще разчита повече на износа на преработени стоки, оползотворявайки инженерните умения, придобивани от младите индийци.
Пазарите на потребителски стоки ще стават все по-привлекателни за западните компании, които се стремят да се възползват от нарастващия брой на средната класа в страната.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати