26 Април 2024 г. Петък

Внимание! Броят на децата, жертви на сексуални злоупотреби в Интернет, расте

2011-02-08 16:20:04

Днес за осми път у нас се отбелязва Международният ден за безопасен интернет. България Националният център за безопасен интернет организира редица събития в общо 14 града из страната. Мотото на деня е: "Това не е игра, това е твоят живот". Целта е да се заостри вниманието на децата, младите хора и техните родители към това, че всяко действие, извършено във виртуалния свят, може да доведе до реални последици в офлайн живота.

Децата растат в една сексуално отровена култура и за тях порнографията става нещо нормално. Тези наблюдения изрази Георги Апостолов - координатор в Националния център за безопасен интернет. "Порнографията е нещо, към което се привиква и се претръпва и започва да се приема за нормално. Прекалено свободно е излъчването от кабелните телевизионни канали на порнографски материали по една криворазбрана директива на ЕК за трансгранична телевизия. Никъде ЕК не казва обаче, че когато националният закон забранява порнографията, то той трябва да бъде преодолян. Напротив. Голям брой от печатните издания граничат с порнография. Много от рекламите, излъчвани по телевизията, и много от билбордовете по пътя имат малко или повече открито сексуално съдържание. Децата растат в една сексуално отровена култура и това не е само в България. Общо стандартът на медиите падна по целия свят и това, което цитирах, е мнение на американски експерт: големият проблем с опасностите за децата в интернет, е, че те растат в сексуално отровена култура и съответно за тях порнографията става нещо нормално", обясни Апостолов, цитиран от агенция Фокус.

В тази връзка Апостолов съобщи, че има тревожно нарастване на сигнали за подмамване на деца в интернет с цел сексуална злоупотреба.  През 2010 г. по горещата интернет линия в Центъра са постъпили 857 сигнала. Преобладаващи продължават да бъдат сигналите за детска порнография, тъй като това е и основният фокус на Асоциацията "Оператори на интернет горещи линии". "Вероятна причина за увеличаване на сигналите е по-широкото информиране на обществеността за горещата линия. От друга страна, смятаме, че това се дължи на по-широкото разпространение на домашния компютър, който се ползва от децата основно за влизане в сайтове за социални мрежи и за свободно общуване в интернет. Това са каналите, които и педофилите използват за събиране на лични данни за децата, идентифициране на по-уязвимите и вече осъществяване на подход към тях", обясни Апостолов.

По думите му превенцията вече се измества към обучение на родителите, защото с новите технологии практически достъпът на деца до интернет става не само от домашния компютър, но и от мобилния телефон. "Родителите са първите, които трябва да заговорят с детето си за интернет и да се започне както една комуникация на тази тема, така и да дадат първите съвети", каза Апостолов. "Когато има занижен контрол, има и увеличаване на риска и улесняване на престъпните посегателства срещу деца. Новите поколения телефони просто си идват с пряка връзка с такива световни сайтове и социални мрежи като Фейсбук, който е много популярен сред българските деца. Въпреки че минималната възраст, определена за използване на този сайт, е 13-годишна възраст, вътре е пълно с деца на 8-9 години. Те общуват доста неконтролирано. А когато това общуване става през мобилен телефон, контролът става много по-затруднен. Затова ЕК и центровете за безопасен интернет започнаха много активна работа със самите сайтове – социални мрежи и ги призова да вдигнат стандарта за защита на непълнолетните", обясни Апостолов.

"Интернет се превърна в една интерактивна среда за активна комуникация и трябва да се мисли за дългосрочно обучение за безопасност", каза още Георги Апостолов. Той уточни, че децата трябва да придобият житейски и социални умения, за да научат, че всяко тяхно действие онлайн дава отражение върху реалния им живот.

Според него образователното министерство трябва спешно да прегледа учебното съдържание и то започвайки още от първи клас и да реши в кои учебници може да се вмъкнат уроци за безопасността в Интернет. "Има предмети, които позволяват в тях да се вкарат такива уроци. Миналата година направихме пробив в това отношение съвместно с нашите партньори. Съставихме една игра, която все още се намира онлайн. Тя се нарича "Аз съм онлайн" и е предназначена за малки деца и за първоначални стъпки за образоването на малки деца по безопасен интернет. Тя беше приложена като компакт диск към учебниците по информационни технологии за трети клас", обясни Апостолов.

Според него е тревожен фактът, че обучението по безопасен интернет продължава да бъде слабо застъпено в училищата. Апостолов обаче отчита ръст на съзнателността на децата за действията в интернет. Това показва и последното общоевропейско изследване, единствено по рода си, което се проведе през 2010 г. "България е на 12-то място сред 25-те страни от Европейския съюз, които участваха в изследването, по владеене на 8 основни умения от децата за самозащита онлайн. Прехвърлено в осреднени цифри, това показва, че за ЕС децата между 9 и 16 години показват владеенето на 4,2 умения от осемте. При българските деца резултатът е 4,7", обясни Апостолов.

Според него за България това е доста добър резултат, имайки предвид няколко неща – широкото разпространение на домашния компютър и интернет у нас закъсня поне с 4-5 години, спрямо ЕС. Страната ни късно се присъедини и към програмата за безопасен интернет на Европейската комисия. Тя действа от 1999 г., а реално България влезе в нея през 2006 г.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати