29 Март 2024 г. Петък

Ако платя за "Белене", как ще повиша доходите?

2011-02-08 11:54:23

"Не мога да задължа държавата с два-три милиарда евро, ако приема инфлационния индекс, който искат руснаците". Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на сградата на централизирания архив на Комисията за досиетата в Банкя в отговор на въпрос за АЕЦ "Белене". 

По думите му, ако руската страна иска да бъде коректен партньор, трябва да приеме индекс от порядъка на 500 000 – един милиард евро.

В понеделник във френския вестник „Трибюн“ излезе информацията, че руската държавна енергийна компания Росатом обсъжда възможността да излезе от проекта за изграждане на АЕЦ "Белене"А как ще се отрази на страната да я задължим с пет-шест милиарда лева отгоре върху бюджета в момента? Дали ще загубим 200 милиона или два милиарда и половина – кое е по-голямата злина? Ако задължа държавата с шест милиарда в следващите десет години, да ги платим, плюс още този един милиард близо, който идва по външния дълг да платим след 2013-а, как ще повишим доходите, пенсиите?

Как ще правим инфраструктура, давате ли си сметка? Затова аз искам прост отговор – колко е инфлационният индекс? Колко е реалната цена на „Белене”? Да кажат, когато са подписвали договора. Нищо повече не искам“.

Премиерът поясни, че два милиарда и 400 милиона евро отгоре е възможно най-скъпият инфлационен индекс, който всъщност е бил приет при подписването на договора от „Станишев и компания“. Първите плащания за „Белене” са станали именно по него, затова и руснаците сега имали възможност да извиват ръце.

Борисов няколко пъти призова президента, който му „давала съвети по енергетика“, да каже колко е договореният инфлационен индекс. Той беше категоричен, че при сегашните условия АЕЦ „Белене“ не може да стане. 

На въпрос за отношението му към "скандалите Кушлев" премиерът каза, чe по тази тема е възложил проверка и информация ще има след резултатите от нея.

Стоян Кушлев беше обвинен от парламентарната комисия „Антимафия“ в конфликт на интереси, корупция и шуробаджанащина при назначенията. 

Премиерът заяви още, че очаква практиката за широкото използване на СРС да бъде променена. 

"И Цветанов, и Йовчев знаят пропуските, направени в службата", каза Борисов. 

Премиерът и главният прокурор са се договорили в средата на месеца да се проведе съвещание заедно с депутатите по този въпрос, защото по думите на Борисов в пъти са завишени исканията от прокуратурата и от МВР за подслушване, без да има от това реални резултати.

 

 

"Една от двете служби е допуснала грешка. От сега мога да кажа, че това, че не се изписва от страна на ДОТИ цялата информация, която попада в СРС-тата е грубо нарушение на закона и там трябва да има наказани или отстранени. Но нека да си завършат проверките и тогава ще го коментирам", заяви Борисов. 

Той беше категоричен, че вътрешният министър Цветан Цветанов не трябва да подава оставка заради СРС-гейт.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати