28 Март 2024 г. Четвъртък

Доку Умаров пое отговорност за атентата на Домодедово

2011-02-08 09:17:12

Един от лидерите на чеченските сепаратисти, главата на самовровъзгласилия се Кавказки емират – Доку Умаров, заяви, че взривът на московското летище Домодедово на 24 януари е извършен от негови съратници и по негово нареждане.

Умаров заявява това във видеообръщение, качено на сайта KavkazCenter.com, който редовно публикува аудио- и видеозаписи на полеви командири. 

„Тази спецоперация беше проведена по мое нареждане. Иншаллах (с божията помощ) такива спецоперации ще се провеждат и по-нататък“, заявява лидерът на Кавказкия емират. 

„Ние, муджахидините от Кавказ, се стремим да направим нашия Кавказ свободен, ислямски“, добавя той.

Взривът на Домодедово стана на 24 януари в залата за посрещачи на международния терминал. Загинаха 36 души, сред които един българин, над 100 души бяха ранени. 

По думите на Умаров спецоперацията на Домодедово е отговор на тормоза и убийствата на мюсюлмани не само в Кавказ, но и в целия ислямски свят. 

„Чуваме след спецоперацията, която беше проведена днес, 24 януари, в Москва как в хор всички политикани, всички свещенослужители обвиняват хората, които стоят зад това, в тероризъм и много други нечовешки, варварски грехове“, казва Умаров.

Той заявява, че същите тези хора изобщо не реагират на смъртта на десетки мюсюлмани в Пакистан, Афганистан, Ирак, Алжир и други страни.

"И тези спецоперации, които се провеждат на територията на Русия, те ще се провеждат, иншаллах. Няма никакво съмнение в това, защото сред нас ще има стотици братя, които ще са готови да се принесат в жертва заради установяването думата на Аллах, за мъст срещу враговете на Аллах“, твръди Умаров. 

Това, че експлозиите стават „редовно“, по думите на полевия командир, е само доказателство, че „можем по всяко време да провеждаме операции там където искаме и когато искаме“, включително „по-дълбоки и по-агресивни“. 

„Но аз бих искал да не се пролива толкова много кръв, да не се дават такива огромни жертви – бих искал Русия да се опомни, Русия да напусне Кавказ“, добавя Умаров. 

Видеозаписът с обръщението на главата на Кавказкия емират се появява две седмици след атентата на Домодедово. До момента мнозина експерти изразяваха недоумение, че толкова дълго никой не поемаше отговорност за случилото се, отбелязва ВВС.

През пролетта на 2010 г. Доку Умаров пое отговорност за взривовете в московското метро, при които загинаха 38 души. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати