Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Април 3
Начало arrow Бизнес arrow "Трибюн": "Росатом" заплашват да се откажат от "Белене" и да съдят България за ...

"Трибюн": "Росатом" заплашват да се откажат от "Белене" и да съдят България за 200 млн. евро

  Print E-mail
2011-02-07 16:56:28
източник: dnevnik.bg

Руската компания "Атомстройекспорт" иска да се оттегли от проекта за изграждане на ядрената централа "Белене", пише френският бизнес ежедневник "Ла трибюн". Изданието се позовава на писмо на дружеството, което е изпратено до неговата компания майка - "Росатом". В него ръководството на "Атомстройекспорт" съветва компанията да се оттегли от проекта. В края на текста си все пак френският вестник изтъква, че това може да е само начин за натиск върху българското правителство за ускоряване на строежа на централата.

От "Росатом" съобщиха пред "Дневник", че няма да коментират писмото, защото то е вътрешен документ и до момента не са взели окончателно решение дали да се откажат от проекта. Написаното в писмото ще бъде разгледано като опция, в случай че не бъде постигнато подписването на 12-ото поред споразумение с България, за което двете страни преговарят в момента.

В момента между НЕК и "Атомстройекспорт" са подписани 11 допълнения съм Споразумението от 29.11.2006 г. за строителството на АЕЦ "Белене". Срокът на последния документ изтича в края на март тази година.  По думите на Генадий Тепкян, директор на "Атомстройекспорт" за проекта "Белене" към днешна дата се очаква подписването на допълнение №12 за изпълнение на дейностите за периода 2011-2014 г. "След подписването на необходимите договори "Атомстройекспорт" има готовност още тази година да започне активното строителство на АЕЦ "Белене", допълва Тепкян.

Потърсени за коментар, от българското Министерство на икономиката, енергетиката и туризма съобщиха, че не коментират "вътрешнофирмена кореспонденция на други компании". В момента прокуратурата и Националната следствена служба правят проверки в "Белене". По неофициална информация представители на ведомството са се срещнали с представители на "Атомстройекспорт" в средата на януари и двете страни не са могли да постигнат окончателно споразумение дали да бъде достроена "Белене". Под въпрос е и подписването на 12-ото споразумение с руската "Атомстроекспорт".

Френският вестник "Ла трибюн" припомня, че в края на 2010 г. българската държавна компания НЕК е подписала меморандум с "Росатом", в който се е разбрала да притежава 51% от дяловете на бъдещата централа. "Росатом" е трябвало да получи 25 на сто в проекта, а останалите акции да се разпределят между френската "Алтран" и Сърбия. По последни данни Белград не е потвърдил интереса си към централата, дори имаше изразени съмнения от екоминистерството на страната в началото на януари. Към проекта интерес прояви и финландската "Фортум".

Икономическото издание пише, че политическите промени в средата на 2009 г., когато се смениха правителствата в България, са причина за сериозното охлаждане в отношенията между София и Москва. Първоначалната цена на ядрената централа е била 4 млрд. евро, но с индекса на инфлацията е достигнала до 6.4 млрд. евро, пише "Ла трибюн".

Според "Росатом" забавянето на централата ще донесе допълнителни разходи за "Атомстройекспорт" и е мината пресечната точката, от която няма връщане назад към осъществяването на проекта. От вътрешен документ на руската компания става ясно, че "провалът на проекта - парадоксално, но факт, е нещо добро за "Росатом", тъй като може да й донесе обезщетение от 200 млн. евро, а печалбата от централата би била 150 млн. евро". Документът е бил разработен от директора по развитието на "Атомстройекспорт". Според него има реална възможност оборудването за "Белене" да бъде прехвърлено към турската атомна централа "Акию", която е 100% собственост на "Росатом".

По-рано тази сутрин от "Атомстройекспорт" изпратиха съобщение до българските медии, в което изказват увереността си, че централата ще бъде достроена.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Бизнес
  Новини Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
  Новини Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява ...
  Новини Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив   ...
  Новини От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за ...
  Новини От 1 май всеки ще може да провери дали даден онлайн магазин е легален и плаща данъци. От тогава за гражданите ще бъде достъпен регистърът в НАП на интернет търговците, съобщава "Стандарт". ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?