10 Май 2024 г. Петък

Цветан Цветанов: Маркирането на автомобили е свързано с криминални групи

2011-02-07 16:55:29
Маркирането на автомобили при застраховането им трябва да отпадне, защото лепенките са част от сигналите, които се дават към криминални структури. Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов по време на кръгла маса, на която се обсъждаше предложението маркирането да бъде забранено. Събитието беше организирано от Комисията за финансов надзор (КФН) и Министерството на вътрешните работи.

По време на дискусията стана ясно, че против маркирането и последващото му отбелязване със стикери са КФН, МВР, представителите на чуждите застрахователни компании, както и на част от българските. За запазването му се обявиха категорично от "Армеец" (собственост на "Химимпорт") и "Бул инс" (свързвано с братята Маргини), както и от "Лев инс", но с уговорката, че има нужда от известна промяна в него.

Изпълнителният директор на най-голямата маркираща фирма "Кеит" Георги Желев заяви, че маркирането е европейска практика и по този начин се помага както срещу кражбите на автомобили, така и при последващото им търсене, включително и когато става въпрос за резервни части. Заместник-председателят на КФН Борислав Богоев и част от застрахователите обаче категорично отрекоха маркирането като защита срещу кражби.

"Самият факт, че има автокрадци в услуга на определени застрахователни компании, трябва да бъде прекратен. Тези стикери определено оказват съществено влияние върху кражбите", каза Цветан Цветанов. По неговите думи маркирането и стикерът е начинът, по който автокрадци се ориентират към кои автомобили да се насочат. Това неофициално се коментира от години в бранша, но за пръв път в последните месеци това се заявява открито и от представители на държавата.

Богоев каза, че до седмица трябва да бъдат събрани всички предложения в дебата, които ще се превърнат в промени в Кодекса за застраховането.

Според председателя на Асоциацията на българските застрахователи Орлин Пенев у потребителите на застраховки се създава неправилното усещане, че маркирането пази от кражби. Пенев каза още, че тази практика противоречи на свободната конкуренция на пазара. Мнението му се споделя и от вътрешния министър – Цветанов заяви, че практиката трябва да бъде прекратена, за да се приключи с неща, които напомнят за първите години на демокрацията и силовото застраховане.

Изпълнителният директор на "Армеец" Цветанка Крумова обвини чуждите застрахователи, че лобират за предложение, което иска да наруши свободната конкуренция, и да си осигурят предимство. Председателят на надзорния съвет на "Еврохолд България" (собственик на "Евроинс") Асен Христов обаче заяви, че и тяхната компания, макар българска, също е против маркирането и предложи вместо юридическа забрана да има финансови санкции – маркиращите фирми да се лицензират и за всеки стикер да се плаща по 150 лв. патентен данък. По неговите думи това много скоро ще ограничи силно бизнеса им.

От "Лев инс" (контролирано от Алексей Петров) също подкрепиха идеята за лицензиране, но казаха, че са "за" запазване на маркирането. В момента от маркиране са се отказали "Алианц България", "Дженерали България", "Виктория", "Евроинс", както и "Интерамерикан". 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати