18 Април 2024 г. Четвъртък

Цветанов: На 14 март ще сме технически готови за Шенген

2011-02-06 21:25:38

"Към 14 март всички процедури за техническата готовност на страната ни за присъединяване към Шенген ще бъдат приключени", заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Министър Цветанов присъства на форум, организиран от Институт "Отворено общество" за представяне на доклад на института за напредъка на България по присъединяването ни към Шенген.

В доклада е констатирано забавяне на мерките, заложени в Националния план за действие за присъединяване на България към Шенгенското пространство - от всички 159 мерки, 27 не са изпълнени в срок.

Министър Цветанов заяви, че забавянето на подготовката се дължи на забавянето на усвояването на средствата по Шенген от предишното правителство. Той подчерта, че сега страната ни е усвоила 100% парите, отпуснати от Европейската комисия.

По думите му след 14 март всички процедури по подготовката на държавата ни ще са изпълнени, а след това ще се извършват надграждащи мерки.

"Резултатът от присъединяването на България към Шенгенската информационна система вече е факт – само за няколко месеца в страната са установени 1500 граждани, нежелани в Шенгенското пространство, за което са информирани международните ни партньори", отбеляза Цветан Цветанов.

По думите му при влизането на България в Шенген тези лица няма да могат да пребивават на територията на страната. Между тези 1500 души няма българи.

Министърът заяви, че все пак никой не може да каже какво ще бъде политическото решение за приемане на България в Шенген.

В доклада е отбелязано, че през последния месец са предприети мерки за наваксване на изоставането. При успешното им осъществяване и допълнително ускоряване на строителството по границите, рискът България да не изпълни всички условия за членство към 31 март може да бъде преодолян.

Докладът е резултат от гражданско наблюдение на изпълнението на Националния план за действие за пълното прилагане на разпоредбите на достиженията на правото от Шенген и за премахването на контрола по вътрешните граници на ЕС.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати