18 Април 2024 г. Четвъртък

Яне Янев - преизбраният!

2011-02-06 21:00:10

„Едно предрешено гласуване, политически театър”. Тези думи бяха чути и тепърва ще бъдат повтаряни в коментарите на противниците на Яне Янев и неговата партия.

Факт е обаче, че днес сценарият беше реализиран – обиденият Янев получи подкрепата на своите съпартийци. С явно гласуване, пред медиите, той беше преизбран за председател на РЗС с „0” гласа „против” и „0” гласа „въздържал се”.

Самият Янев не участва в това гласуване, но направи впечатление, че ръка в подкрепа на лидера си в оставка не вдигна и първият му заместник Атанас Семов.

При гласуването за самия Семов се случи същото – „0” гласа „против”, „0” „въздържал се”, с уточнението че Яне Янев вдигна ръка за Семов.

На днешното заседание на управителния съвет на РЗС беше избрано и ново ръководство. Около 200 делегати си гласуваха 20 нови шефове. Единият от тях – Слави Василев само на 26 години.

След серията от отцепници от РЗС и днешната липса на противници, Яне Янев се качи с ново самочувствие на трибуната пред съпартийците си и погледна напред в бъдещето, когато ще бъде министър председател. „Няма сила, която да ме спре да сваля Бойко Борисов”, изкрещя Яне пред другарите си и получи бурните им овации. Според него вече е „повече от ясно, че съотношението между силите в обществото и парламента е променено. Бойко Борисов и ГЕРБ са загубили доверието на народа”, зарече се преизбраният.

Яне Янев сравни днешния си ход с този на премиера Бойко Борисов, който поиска вот на доверие. Тогава, според Янев, Борисов се „наведе, клекна, огъна и се хвана като сламка на верните на Цветан Цветанов народни представители”. Тук РЗС виждат възможност за атака, защото през последните дни в ГЕРБ течала „тиха война между лагерите на Борисов и Цветанов”.

Янев се похвали, че всеки ден в неговата централа пристигали по 30 нови заявления за членство. Партията вече наброявала 27 500 души, което я правело голяма за българските мащаби.

Още не станал премиер, Яне Янев заговори за национализация. Той се закани да конфискува вестниците на Ирена Кръстева и депутата Делян Пеевски. „Не четете и не купувайте поръчковите им издания”, призова Янев.
Пак, визирайки по-добрите времена – начело на държавата, Янев обеща, че няма да забрави високопоставените полицаи и агенти на ДАНС, които днес му помагат.

„Иде време, в което в България никой няма да може да се подиграва с демокрацията и правата на човека”. С тази реплика започна Атанас Семов, който поне според злите езици – трябваше да оглави РЗС, защото бил посочен от Алексей Петров. Днешните управляващи имали „куха харизма”, според Семов и на нея от РЗС щели да противопоставят интелектуалния си потенциал. „В земята на Паисий, Ботев и Вазов не могат да се търпят невежи”, изкрещя Семов.

На днешното си заседание управителният съвет на РЗС прие програма за действие. Отново безрезервно, всички членове на партията подкрепиха – през есента да има избори „3 в 1”, на които РЗС да участва самостоятелно. Да се свика Велико народно събрание.

А дотогава – депутатите от РЗС да не ходят на работа в Народното събрание, освен за парламентарен контрол. „Следващата партия, която ще управлява България, би трябвало да се гордее със своя лидер Яне Янев”, разпалено заяви малко след гласуването на програмата депутатът Емил Василев.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати