20 Април 2024 г. Събота

"Булгаргаз" обяви, че ще се бори за над 15% по-ниски цени на газа

2010-07-10 10:15:20
Държавната компания "Булгаргаз" ще се опита да договори с над 15% по-ниски цени на газа след 2011 г. Това стана известно от думите на изпълнителният директор на дружеството Димитър Гогов, който в четвъртък беше на посещение в Москва за преговори с 100% дъщерната компания на "Газпром" - "Газпром експорт".

След приключване на преговорите между двете компании, които Гогов определи "като пореден кръг" от разговорите с "Газпром", той свика спешен брифинг пред централата на компанията.

"Надявам се на по-висока отстъпка от 15% или по-скоро така да бъдат отчетени ценовите параметри, така че да доведе до съществено намаление"Разберете, че ако сега ви кажа 30%, утре на преговорната маса като отида, ще ми се изсмеят и ще ми кажат - а вие сте с 30%".

По думите му в момента е важно, какво се е случило на газовия пазар през последните 12 години и на тази база да бъде изградена нова формула, по която да се образуват цените на синьото гориво.

Гогов призна, че на провелите се в четвъртък преговори не са били обсъждани конкретни числа за бъдещата цена. "За цената не сме говорили в конкретика, защото тя не може да бъде обсъждана в конкретика", каза шефът на "Булгаргаз".

Той допълни, че България отново е получила уверение от страна на "Газпром експорт", че първият вицепремиер на Русия Виктор Зубков ще информира руското правителство за думите на българския премиер Бойко Борисов и за желанието на българската страна разходите за природен газ да отразяват в максимална степен развитието на пазара и покупателната способност на българите. Този ангажимент Зубков пое още във вторник по време на посещението си в София.

"За нас като експерти ще се падне тежката задача така да разгледаме ценообразуващите фактори, така че те да доведат до този положителен резултат", обясни Гогов. Той допълни, че в момента на дневен ред не е поставен въпроса за смяна на валутата, в която се купува газа. Към момента той се плаща в долари и един от съществените елементи за промяната на цената е съотношението между котировките на долара и еврото.

"По принцип това е въпрос, който е трудно разрешим, по простата причина, че когато имаш формула тя действа при котировки на международните пазари, които се публикуват в действащата в момента валута. Няма котировки в евро на действащите пазари", каза още Гогов.

Той допълни, че не определя дружествата "Овергаз", "Винтерсхал" и "Газпром експорт" като посредници между България и "Газпром", но че страната ни настоява да бъде сключен пряк договор между "Булгаргаз" и "Газпром експорт".

Най-спорните въпроси към момента между Русия и България остават сроковете за подписване на договорите и начинът на ценообразуване. "Посредниците също не купуват на фиксирана цена, а по някаква формула, така че променяйки една формула, може да се реализират две цели в едно", каза Гогов. България продължава да води преговори и за количествата, които ще бъдат осигурени на страната. През миналата година в България са внесени около 2.4 млрд. куб. метра газ.

"Говорим за това, че трябва да бъде изпълнено подписаното в меморандума през 2006 г., тоест количествата да са достатъчни, за да покриват потреблението в страната", обясни Гогов. Той допълни, че това ще зависи от заявените количества от "Булгаргаз" и дължимата неустойка в случай, че те не бъдат изпълнени.

"Булгаргаз" очаква да получи ново предложение за бъдещия договор от "Газпром експорт" до 10 август. След това в рамките на 14 дни "Булгаргаз" ще им върне своя коментар и след още 14 дни е ще бъде следващата среща между двете дружества.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати