20 Април 2024 г. Събота

България има шанс да не е динозавърът на ЕС

2011-02-05 09:57:14

Всички сме чували, че България е изобретила компютъра, че има най-талантливите математици и какво ли още не. Знаем обаче също, че е последна по иновации в Европа. Докога претенции и реалност ще се разминават радикално?

Какво си представяте, като ви кажат "Ето я фабриката на бъдещето"? Индустриални роботи, пълна автоматизация и само по един човек, който натиска копчето, по веднъж на ден... И това е вярно, но не само. Става дума за научно-изследователски проект, един от многото в Европа, търсещ път към иновативни решения за намаляване на зависимостта на икономиката от енергии.

България - в ролята на догонващ

При това не непременно с помощта на скъпоструващи мерки. Достатъчно е например фасадите на фирмени сгради да се проектират остъклени и със соларни инсталации, за да спадне до минимум използването на електрическо осветление през деня. Мерките за икономии на енергия се превръщат във все по-важен икономически фактор. Мотото вече не е "максимална печалба от минимален капитал", а "максимална печалба от минимално количество суровини".

В ЕС не от вчера се говори за нисковъглеродна икономика, за мениджмънт на енергията, разработват се проекти за енергийно независими фабрики, има класации за нисковъглеродни инвестиции... Такъв е актуалният дневен ред на ЕС. В него засега България е в ролята на догонващ, тя просто получава помощи и ноу-хау.

Пресилено би било да се иска по иновативност на икономиката България да се мери с Германия, например. Според Центъра за европейски икономически изследвания, през миналата година 42% от фирмите в Германия са въвели иновации в бизнеса си, а през тази година се очаква делът им да се увеличи до 46-47 на сто. В абсолютни числа става дума за сума от порядъка на 123 милиарда евро - само за иновации! Ясно е, че България не е в състояние да се сравнява с подобни нива. Като начало би било достатъчно, ако успее да се възползва от европейските пари и чуждото ноу-хау ефективно и целенасочено.

Пари има, но има ли и воля?

По програмата "Конкурентноспособност и иновации" българският бизнес ще получи над 200 милиона евро за технологична модернизация и въвеждане на международни стандарти, както и за въвеждане на енергоспестяващи технологии. Има и около 90 милиона евро за развойна и научно-изследователска дейност.

Тоест, пари за старт има, въпросът е те да бъдат ефективно вложени, при максимална прозрачност, минимална бюрократщина и разтакаване, така че да създадат една основа, от която да се тръгне.

Къде ще се нареди България в следващите класации по иновативност и перспективни решения, в бъдеще все повече ще зависи от самата нея. От това колко инвестира в добро образование и наука, дали създава стимули за хората да предлагат оргинални решения за бъдещето, дали подобрява сътрудничеството между висшите учебни заведения и научните институти от една страна и икономиката от друга. И не на последно място - доколко възпитава своите граждани на отговорно отношение към околната среда.

източник: investor.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати