26 Април 2024 г. Петък

Медведев вижда риск пред бъдещето на еврото

2010-06-18 19:04:31

Медведев не отхвърли оказването на финансова подкрепа за изпадналите в затруднение европейски нации, но по думите му Европейският съюз трябва да понесе бремето на големите „финансови инжекции”.

Руският президент Дмитрий Медведев изрази съмнения за бъдещето на единната европейска валута. В интервю за „Уолстрийт джърнъл” той заяви, че не преувеличава заплахата, но тя е подценявана.

„Руският просперитет до голяма степен зависи от това колко добре се развиват нещата на европейския континент”, заяви Медведев пред „Уолстрийт джърнъл”.

В навечерието на първата си държавна визита в САЩ следващата седмица Медведев беше попитан дали нефтеният разлив в Мексиканския залив ще доведе до разваляне на отношенията с „Бритиш петролиум”.

Той избегна отговор на въпроса дали Русия ще преоцени изгодното партньорство с „Бритиш петролиум”, което представлява почти една четвърт от петролната му продукция. Той обаче предвиди фундаментално преосмисляне на петролните сондажи по света.

Това е първото интервю на Медведев за американски вестник от встъпването му на длъжност.

Руският лидер заяви, че се надява да се разшири сътрудничеството между двете суперсили и да се продължи диалогът, който е започнал с президента на САЩ Барак Обама.

Медведев изрази още безпокойството си от ситуацията в Киргизстан, където при етнически сблъсъци между етнически узбеки и киргизи загинаха най-малко 187 души. По думите му е твърде вероятно в страната да се установи екстремистки режим като талибанския.

Миналата седмица Киргизстан поиска военна помощ от Русия за справяне с напрежението в страната, но засега тя обеща единствено хуманитарна помощ.

източник: bpost.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати