28 Март 2024 г. Четвъртък

Как изглежда България отстрани?

2011-02-04 12:12:49

Как изглежда България отстрани?

Това е бил един от основните въпроси, зададен на еврокомисаря по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева, която представи в Народното събрание Годишната работна програма на Европейската комисия за 2011 година.

"Отвън понякога изглежда, че времето, което се отделя в България за една тема е обратно на важността й", коментира Георгиева въпросът как Европейската комисия гледа на скандалите с подслушванията и изтичането на информация от СРС-та.

Георгиева заяви, че се надява правителството на фокусира дискусиите си върху реформите в здравеопазването, образованието и администрацията. В България има дефицит на доверие и това го знаем всички, но светът много се промени и е по-добре да се затвори тази страница от миналото и вниманието да се насочи върху други теми като тази за образованието, която е много важна, коментира еврокомисарят. 

Кристалина Георгиева припомни, че ЕК вече е изразила становището си, че подслушванията са вътрешен въпрос. Тя обаче уточни, че не знае какъв ще бъде докладът на ЕК за България, който трябва да излезе след две седмици и дали тази тема ще намери отражение.

На дискусията бе обсъдено икономическото състояние в локален и глобален план.

"И Европа и светът имат трудности, но макроикономическата политика на България е стабилна. Нашият външен дълг е нисък. Нивото на безработицата обаче е по средата в Европа и това са тенденции, върху които трябва да се фокусираме”, каза еврокомисарят.

Тя благодари за дадената й възможност да участва в тази среща и изтъкна, че тя е само началото на бъдеща традиция в тази посока.

"С влизането в сила на Лисабонския договор Европейската комисия полага усилия директно да общува с останалите парламенти”, каза Кристалина Георгиева.

Председателят на НС Цецка Цачева изтъкна, че въпросите, зададени към еврокомисаря по време на дискусията, са били много задълбочени.

След края на срещата пък от БСП й връчиха тапи за уши и брошура като част от акцията им срещу подслушванията. 

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати