24 Април 2024 г. Сряда

Фидосова и Манолова в спор – коя е "по-животно"

2011-02-04 12:11:35

Поредният дебат в пленарна зала, в който прехвърчаха искри между Мая Манолова и Искра Фидосова, прехвърли границата на доброто поведение.

Темата – освобождаването на Божидар Димитров от министерския му пост и заличаването на ведомството за българите в чужбина от структурата на Министерския съвет.

След дълго аргументиране на позицията си „против”, Мая Манолова получи забележка от колегата си юрист – Искра Фидосова, но съвсем не в областта на правото.

Депутатката от ГЕРБ заяви от пленарната трибуна, че изказването на Манолова било по-подходящо за предаването „Най-смешните животни на планетата”. 

„Изключително интересно ще бъде там това, което вие се опитахте да кажете тук”, заяде се Фидосова. 

„Оставям на българските граждани да преценят коя от нас двете за кое предаване не подходяща”, върна си веднага Мая Манолова.

А сега по същество. Според Манолова решението на ГЕРБ за назначаването на Божидар Димитров за министър било същото като това за неговото освобождаване – безпринципно, пример за шуробаджанащина. Търсен бил не човек за пост, а пост за човека. 

Тази политика е известна от времето на Чингиз Хан, демонстрира исторически познания Манолова. 

В същото време аргументът за освобождаване на Димитров, а именно – неговата съпричастност към Държавна сигурност, бил пример за политическо лицемерие. 

„ГЕРБ, включително и в тази зала има достатъчно хора, които са принадлежали към бившите служби. Той не е завършил спортната академия, не рита мач, продължава да пуши пури, въпреки че не е актуално. Вярно, острига си главата, но това не се оказа достатъчно”, заяви Манолова.

Социалистката припомни специалната поправка в Изборния кодекс, която засяга казуса Божидар Димитров. 

Според стария закон, в случай че мажоритарно избран депутат (като Димитров) напусне парламента, се провеждат частични избори в неговия район. Затова в новия закон е записано, че съответният депутат ще бъде заменен от следващия в пропорционалната листа. 

„За да бъде назначен, му беше създаден специален министерски пост. За да бъде освободен, му беше създаден специален текст в закон”, обобщи Манолова. Според нея причината за тези еквилибристики била, че ГЕРБ се страхували от избори.

Тук депутатката получи овациите на пленарната зала. А малко преди да направи животинското сравнение, Искра Фидосова призна, че се колебала около 2 минути дали да се изкаже. Съпредседателката на групата на ГЕРБ обвини Манолова в лъжа.

Според нея текстът, който засяга казуса с Божидар Димитров, е въведен в Изборния кодекс преди половин година, а тогава самата Мая Манолова не възразила. 

„Лъжата корен не хваща. Думите, които излизате и казвате тук, няма да останат за дълго в публичното пространство, ще останат истините”, развълнувано погледна Манолова Искра Фидосова.

При гласуването 90 депутати подкрепиха освобождаването на Божидар Димитров и заличаването на неговото министерство, срещу 17 против.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати