25 Април 2024 г. Четвъртък

У нас колите са поевтинели с 9 %, но пак са по-скъпи от европейските

2010-07-10 10:02:32

Българите плащат по-скъпо, за да карат нови автомобили, показа доклад на Европейската комисия, сравняващ производствените цени на 27 марки и около 80 модела, продавани в 27-те страни членки.

Като цяло на българския пазар колите се предлагат с 10% по-скъпо от средното за Европа.

Ценовите различия са особено видими при неевропейските марки.

Така например Suzuki Grand Vitara идва у нас на цена, която е с 27,9% по-скъпа от средната за ЕС.

Nissan Micra e бил предлаган с една трета по-скъпо, а Honda Civic - с 35%.

Европейските производители проявяват по-голяма чувствителност към доходите на българина, предлагайки на нашия пазар малко по-ниски цени за някои модели, но по-високи за други.

Renault Megane например се е продавала с 5,5% по-евтино в сравнение със средното в съюза, Peugeot 407 - с 2,8% по-евтино, но по-масовата Peugeot 207 e предлагана на цена с 18,6% по-висока от европейската.

Opel Corsa у нас тръгва от цена, която е с 16,5% по-висока от средноевропейската.

FIAT продава с 5-9% по-скъпо, с изключение на модела Bravo, за който българите плащат 17,8% повече.

Като цяло през годината в България най-изгодно е продавал Citroen, като моделът C4 Picasso e вървял с 14,2% по-евтино, отколкото в ЕС.

При по-високия клас личи, че е по-скъпо да си купиш у нас BMW отколкото в Румъния или Швеция, но отклоненията са в рамките на до 9%.

Mercedes ни оценява като останалите европейци, продавайки до 3,6% по-скъпо.

VW Golf  се е предлагал в България със 7,7% по-скъпо от средното за ЕС, WW Passat - с 8,6%, а WW Polo - с 20,8 на сто повече.

Индексът представя производствените цени, без ДДС и такса регистрация, защото те се различават в Общността, но европейският паспорт позволява кола да се купи в една държава, а ДДС и такса да се платят в страната по регистрация.

Най-големи различия в предлаганите цени се забелязват при малолитражните модели, докато високият клас се продава на приблизително еднаква стойност в целия ЕС.

Като цяло цените на автомобилите в Европа леко са спаднали през миналата година.

Поевтиняването, което е средно 0,6% спрямо миналата година, не е резултат от намаленото заради кризата търсене, а трайна тенденция в следствие на световното свръхпроизводство в сектора и на конкуренцията между производителите.

Въпреки че стават по-достъпни, леките коли продължават да са най-скъпото нещо, което голяма част от домакинствата в ЕС купуват, посочи Еврокомисията.

Германия остава най-скъпата държава в ЕС що се отнася до автомобилния пазар, като на близко разстояние я следват Люксембург и Франция.

Най-евтините пазари през 2009 г. са били Великобритания и Швеция заради обезценяване на лирата и кроната спрямо еврото.

В еврозоната най-евтината държава е Малта, следвана от Гърция.

Според доклада високите цени в Германия се държат най-вече на по-скъпата работна ръка и на високите наеми за автосалоните.

Експертите са забелязали, че новата кола, купена от село, излиза по-евтино, отколкото в голям град.

В България цените са спаднали с около 9%, но предлаганите продажни стойности са били по-високи от средните за ЕС.

Най-чувствителен спад в цените е регистриран в Словения (-13,4%), като специалистите го обясняват с влизането на страната в еврозоната.

Като цяло поевтиняването на автомобилите е по-чувствително в новите страни членки, като се смята, че то се дължи на факта, че те бяха по-силно засегнати от рецесията и намаляването на търсенето на нови автомобили.

Относително стабилните цени на автомобилите през 2009 г. се дължат главно на даваните държавни субсидии, заеми и стимули за покупки на нови коли, които се прилагат в много държави с цел смекчаване на икономическата рецесия, смята Европейската комисия.

Забелязва се, че хората, които се стремят към малолитражните автомобили, по-често се възползват от схемите за финансиране на подмяната на коли, които предложиха повечето европейски правителства.

Регистрираните в ЕС нови автомобили през годината са 14,4 милиона, но това все още представлява спад в продажбите в сравнение с предкризисните времена.

Еврокомисията регистрира трайно поскъпване на резервните части и на поддръжката и ремонтите.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати