25 Април 2024 г. Четвъртък

Бойко спаси БАН; Германски депутати: Напълно готови сте за Шенген

2011-02-02 08:04:10

БАН.

„Стандарт":

Бойко спаси БАН

Премиерът Бойко Борисов се разбра с БАН.
Той обяви, че оттегля внесения от ГЕРБ законопроект за академията. Документът предвиждаше академията да бъде разделена на институти, които да минат към министерството на образованието.
За половин час Борисов разреши споровете от последните месеци как да се реформира БАН, след като отиде на крака при учените. Заедно с него в академията влязоха финансист номер 1 Симеон Дянков и просветният министър Сергей Игнатов. Академията вече ще се отчита на депутатите, а настоятелство ще решава финансовите й проблеми, стана ясно от думите на премиера.


Шенген.

„24 Часа":

Германски депутати: Напълно готови сте за Шенген

Страната ви е напълно готова за присъединяване към шенгенското пространство. Това обявиха 3-ма германски депутати от управляващата коалиция ХДС-ХНС след педантична почти 5-часова инспекция на границата с Турция.
"Ще настоявам пред Еврокомисията, Съвета на министрите и Европарламента за единодушно гласуване в полза на България. Прогнозирам обаче, че е възможно решението за Шенген да бъде разделено на две - за въздушното пространство и след това за сухопътната граница", заяви депутатът Ханс-Петер Ул.
"От началото дойдох тук с убеждението, че членството ви трябва да бъде отложено. По време на обиколката обаче коренно промених мнението си. Според мен вие покривате напълно критериите", подкрепи го и колегата му Гюнтер Бауман.

 

Безработица.

„Новинар":

Трети сме в ЕС по ръст на безработните

България е на трето място по ръст на безработицата през 2010 г. в целия Европейски съюз, показват данните на Евростат. Безработните у нас са се увеличили от 8,6 на сто през декември 2009 г. до 10,1 процента през същия месец на изтеклата 2010 г.
След България с най-голям ръст на безработните на годишна база са Гърция и Литва. Най-ниска е безработицата в Холандия, Люксембург и Австрия. 
Безработицата в еврозоната за декември е 10 процента. За целия Европейски съюз показателят е 9,6 на сто.


Решение.

„Стандарт":

Държавата си взе панаира от Гергов

Държавата си връща контрола над "Международен панаир Пловдив" АД. Пловдивският бизнесмен Георги Гергов загуби делото за панаира в съда. Преди броени дни Окръжният съд под тепетата постанови направените от Гергов увеличения на капитала на дружеството за несъществуващи. Вдигането на капитала беше извършено в периода 2006-2007 г. по време на кабинета "Станишев", в резултат на което държавата загуби мажоритарния си дял в панаира. През април 2010 година обаче министърът на икономиката в правителството на Бойко Борисов Трайчо Трайков сезира съда и беше образувано дело за връщане на мажоритарната собственост и пълния контрол на държавата в изложбения център. Делото беше заведено след извършена проверка и анализ на сделката за панаира, която констатира множество сериозни нарушения на търговското и приватизационно законодателство.


Такси.

„Новинар":

Без такси "водомер" и "електромер" през 2011-а

Т. нар. такси "водомер" и "електромер" няма да се въвеждат през 2011 г., съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Той обясни, че въпросните изменения в структурата на тарифите са само на ниво обсъждане.
В края на миналата година за първи път бе лансирана идеята за събиране на подобни суми. От водно и електроразпределителните компании целяха с тази мярка да намалят загубите от водомери или електромери, които почти не се използват, но за поддръжката им са нужни средства. Тогава се посочи, че таксите няма да увеличат значително сметките на абонатите, а ще са символични суми. Идеята не бе приета добре в общественото пространство, но въпреки всичко председателят на ДКЕВР пояснява, че решението да не се плащат подобни такси е само за 2011 г.


Преброяване.

„Дума":

Преброяване на дивите зайци 2


До 6 ч. вчера сутринта 4000 души бяха се преброили по интернет на специалния сайт за електронно преброяване, обяви Любомир Блатски, началник на отдел "Пресцентър и публикации" в Националния статистически институт. Аз съм една от преброилите се в следващата хилядарка, защото се справих с въпросника за около 25 минути, малко преди 8 часа. След което получих незабавно на електронната си поща уведомлението: "Вие се преброихте успешно!", благодарности и уникалния ми преброителен номер. Него трябва да съобщя на преброителя, който ще ме посети след 10 февруари, за което ще вземе възнаграждение от 0.90 лв., макар вече да съм в системата, с която имам и обратна връзка.
И така - по Закона за преброяване на населението и жилищния фонд консервативното изследване вече разполага с данните ми, идентифициращи по несъмнен начин едно лице. Гарантирана ми е конфиденциалност, защото НСИ е администратор по Закона за защита на личните данни.

 

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати